ΑΘΗΝΑ
11:25
|
14.08.2022
Διαφοροποιείται από την πλειοψηφία της ΟΟΕ ο Μητροπολίτης Συμφεροπόλεως και Κριμαίας Λάζαρος. Μένει στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Εκκλησίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ταχύτατες είναι οι εξελίξεις στο εκκλησιαστικό μέτωπο της Ουκρανίας μετά τη μεγάλη Σύνοδο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Παρασκευή 27 Μαΐου 2022) που αποφάσισε τη μετάβαση σε καθεστώς «πλήρους ανεξαρτησίας και αυτονομίας» από τη Ρωσική Εκκλησία.

Σε ανακοίνωση του Μητροπολίτη Συμφεροπόλεως και Κριμαίας Λαζάρου (βλ. φωτό), διευκρινίζεται ότι η Μητρόπολη διαφωνεί με τις αποφάσεις και παραμένει στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS η αντιπροσωπεία της Μητρόπολης Κριμαίας παρευρέθηκε στη Σύνοδο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μέσω βιντεοσύνδεσης. Εκεί «καταψήφισε ομόφωνα το ψήφισμα του Συμβουλίου και τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Καταστατικό Χάρτη».

Προηγουμένως ο Μητροπολίτης Λάζαρος είχε υποστηρίξει προς τους συνέδρους ότι «το υφιστάμενο κανονικό καθεστώς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως αυτοδιοικούμενου τμήματος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν το βέλτιστο».

Περισσότερα για τη Σύνοδο, τις αποφάσεις της, και τις αντιδράσεις που προκάλεσε μπορεί κανείς να βρει στο αναλυτικό άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Κοσμοδρόμιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Τήνο για τον Δεκαπενταύγουστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Γαλλία εφαρμόζει περιορισμούς έκδοσης βίζας στους πρώην υπουργούς του Μαρόκου

Χιλιάδες πιστοί στους εορτασμούς της Λαύρας του Ποτσάεφ

Ποιοι θέλουν πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία; Ο ρόλος της Μαύρης Διεθνούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα