ΑΘΗΝΑ
14:18
|
26.09.2023
Διαφοροποιείται από την πλειοψηφία της ΟΟΕ ο Μητροπολίτης Συμφεροπόλεως και Κριμαίας Λάζαρος. Μένει στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Εκκλησίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ταχύτατες είναι οι εξελίξεις στο εκκλησιαστικό μέτωπο της Ουκρανίας μετά τη μεγάλη Σύνοδο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Παρασκευή 27 Μαΐου 2022) που αποφάσισε τη μετάβαση σε καθεστώς «πλήρους ανεξαρτησίας και αυτονομίας» από τη Ρωσική Εκκλησία.

Σε ανακοίνωση του Μητροπολίτη Συμφεροπόλεως και Κριμαίας Λαζάρου (βλ. φωτό), διευκρινίζεται ότι η Μητρόπολη διαφωνεί με τις αποφάσεις και παραμένει στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS η αντιπροσωπεία της Μητρόπολης Κριμαίας παρευρέθηκε στη Σύνοδο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μέσω βιντεοσύνδεσης. Εκεί «καταψήφισε ομόφωνα το ψήφισμα του Συμβουλίου και τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Καταστατικό Χάρτη».

Προηγουμένως ο Μητροπολίτης Λάζαρος είχε υποστηρίξει προς τους συνέδρους ότι «το υφιστάμενο κανονικό καθεστώς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως αυτοδιοικούμενου τμήματος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν το βέλτιστο».

Περισσότερα για τη Σύνοδο, τις αποφάσεις της, και τις αντιδράσεις που προκάλεσε μπορεί κανείς να βρει στο αναλυτικό άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Κοσμοδρόμιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

98χρονος που πολέμησε κατά των Σοβιετικών, με 4 γράμματα: Τι είναι;

Πολωνία: Ο πύραυλος που έπληξε την εγκατάσταση σιτηρών ήταν ουκρανικός

Ο Μασκ «στριμώχνει στη γωνία» τον Τριντό για τον αντιρωσισμό του

Η Ρωσία καταδικάζει την επίθεση στην κουβανική πρεσβεία στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα