ΑΘΗΝΑ
07:34
|
18.04.2024
Εκτίμησε πως είναι «κοντά» η επίτευξη μίας συμφωνίας για κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Το Ρόιτερς βλέπει επίσης ως πιθανή μία συμφωνία σε δύο φάσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αισιοδοξία του ομολόγου του από το Λουξεμβούργου για την πιθανότητα συμφωνίας σε σχέση με το σχεδιαζόμενο έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, που συμπεριλαμβάνει και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έδειξε να συμμερίζεται το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσερχόμενος στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, ο Μητσοτάκης εκτίμησε πως οι ομόλογοί του από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ είναι «κοντά» στην επίτευξη μίας συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την ΕΕ.

«Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα» πρόσθεσε δίχως να ανοίξει τα χαρτιά του και να αιτιολογήσει την αισιοδοξία του.

Πιθανή μία συμβιβαστική συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία λέει ο πρωθυπουργός, ενώ το Ρόιτερς βλέπει κυρώσεις σε δύο φάσεις.

Ο Μητσοτάκης συνέχισε επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρότασή του για πλαφόν στις τιμές ενέργειας ως αποτέλεσμα της ακρίβειας του φυσικού αερίου επισημαίνοντας πως «δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε την συζήτηση για ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή αερίου.

Δεν είναι σαφές εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί για τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς αυτός είχε νωρίτερα απορρίψει το ενδεχόμενο απόφασης στο έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ για «πλαφόν» στις τιμές αερίου. Παρόλα αυτά άφησε μία χαραμάδα ανοικτή λέγοντας πως το πιθανότερο είναι να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντολή «να μελετήσει το θέμα».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες εκτίμησε πως η ΕΕ θα καταλήξει τελικά σε μια συμφωνία για το πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας: «Πάντα θα βρίσκουμε συμβιβαστικές λύσεις. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Όσο γίνονται συνομιλίες, είμαι αισιόδοξος».

Σχέδιο συμφωνίας για σταδιακό εμπάργκο σε δύο φάσεις

Λίγο μετά τις 5.30 διπλωματικές πηγές μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς προέβλεψαν ως πιθανή μία «επί της αρχής» συμφωνία στην ΕΕ για απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου στην ΕΕ.

Κατά ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, που επικαλείται το πρακτορείο, οι 27 χώρες θα συμφωνήσουν ότι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ θα απαγορευτούν, αν και με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό που παραδίδεται μέσω αγωγών.

Αυτό το προσχέδιο, που βεβαίως μπορεί να αλλάξει στη διάρκεια των παζαριών , αναφέρει μία συμφωνία για κυρώσεις πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω δεξαμενόπλοιων, και παραπέμπονται για αργότερα οι όποιες αποφάσεις αναφορικά με το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Σε σχέση με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο  Μητσοτάκης δήλωσε πως θα ενημερώσει τους ομολόγους του που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής «για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας, τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».

Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις «με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα» επειδή έχει το διεθνές δίκιο με το μέρος της, ισχυρούς συμμάχους και έχει επενδύσει «ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα