ΑΘΗΝΑ
12:09
|
19.05.2024
Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης Σιεβιεροντονέτσκ, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ τη Δευτέρα, περιγράφοντας «πολύ σκληρές» μάχες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τη δύναμη πυρός της στο τελευταίο μεγάλο πληθυσμιακό κέντρο που εξακολουθούν να ελέγχουν οι ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική επαρχία Λουχάνσκ, σε μια προσπάθεια να επιτύχει έναν από τους δεδηλωμένους στόχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από τρεις μήνες πολέμου.

Οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί έχουν αφήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπίζονται τα ερείπια στο Σιεβιεροντονέτσκ, αλλά η άρνησή τους να αποσυρθούν έχει επιβραδύνει τη μαζική ρωσική επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν φτάσει τις νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές παρυφές της πόλης. Ωστόσο, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έδιωξαν τους Ρώσους από το χωριό Τοσκίβκα προς τα νότια, αποτρέποντας ενδεχομένως την προσπάθεια της Μόσχας να περικυκλώσει την περιοχή. 

«Η κατάληψη του Σιεβιεροντονέτσκ είναι ένας θεμελιώδης στόχος για τους κατακτητές… Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτή την επέλαση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτική ομιλία του.

«Περίπου το 90 τοις εκατό των κτιρίων έχει υποστεί ζημιές. Πάνω από τα δύο τρίτα του οικιστικού αποθέματος της πόλης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».

Αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο τον Μάρτιο, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ήταν τώρα η κατάληψη ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς, η οποία αποτελείται από δύο επαρχίες, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, που η Μόσχα διεκδικεί εκ μέρους αυτονομιστών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Κυριακή ότι η «απελευθέρωση» του Ντονμπάς αποτελεί «προτεραιότητα άνευ όρων» για τη Μόσχα.

Η κατάληψη του Σιεβιεροντονέτσκ και της δίδυμης πόλης του Λισιτσάνσκ στην απέναντι όχθη του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς θα έδινε στη Ρωσία τον πρακτικό έλεγχο της επαρχίας του Λουχάνσκ, ένα σημείο στο οποίο το Κρεμλίνο θα μπορούσε να κηρύξει κάποια μορφή νίκης.

Όμως εστιάζοντας την προσπάθειά της σε μια μάχη για μια μικρή πόλη – το Σιεβιεροντονέτσκ στέγαζε μόνο περίπου 100.000 ανθρώπους πριν από τον πόλεμο – η Ρωσία μπορεί να αφήνει άλλα εδάφη ανοιχτά σε ενδεχόμενες ουκρανικές αντεπιθέσεις.

Τις τελευταίες ημέρες είδαμε αρχικά σημάδια μιας πιθανής ουκρανικής αντεπίθεσης στο νότο, όπου η Μόσχα προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό της στην επαρχία της Χερσώνας, που κατελήφθη τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο.

Το Κίεβο λέει πως οι δυνάμεις του απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα τις τελευταίες ημέρες σε αμυντικές θέσεις σε τρία χωριά – Αντρίιβκα, Λοζόβε και Μπιλοχόρκα – που βρίσκονται όλα στη νότια όχθη του ποταμού Ινουλέτς που σχηματίζει τα σύνορα της Χερσώνας.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ανέφερε ότι αυτή η ουκρανική αντεπίθεση μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πιθανό να ανακαταλάβει σημαντικά εδάφη βραχυπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσε να διαταράξει τις ρωσικές επιχειρήσεις και να αναγκάσει τη Μόσχα να ενισχύσει την περιοχή.

Η ουκρανική κυβέρνηση προέτρεψε τη Δύση να παράσχει περισσότερα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας για να αλλάξει την πορεία του πολέμου, που τώρα βρίσκεται στον τέταρτο μήνα του. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περίμενε «καλά νέα» τις επόμενες ημέρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πρόεδροι του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάζουν γιγάντιο φράγμα στα σύνορα

Δομινικανή Δημοκρατία: Στις κάλπες στη σκιά της βίας στη γειτονική Αϊτή

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα