ΑΘΗΝΑ
02:13
|
03.05.2024
- Στην ατζέντα ο θαλάσσιος διάδρομος για τις ουκρανικές εξαγωγές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως ενημέρωσε σήμερα ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ αναμένεται να επισκεφτεί την Τουρκία, μαζί με στρατιωτική αντιπροσωπεία την επόμενη εβδομάδα, στις 8 Ιουνίου, προκειμένου να έχει επαφές για έναν δυνητικό θαλάσσιο διάδρομο εξαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, χθες Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την προθυμία της Μόσχας να διευκολύνει την απρόσκοπτη διαμετακόμιση σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια σε συντονισμό με την Άγκυρα.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες με τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία διαδρόμου από τη Μαύρη Θάλασσα, σημείωσε όμως ότι τα ζητήματα μεταξύ Μόσχας και Κιέβου παραμένουν.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού παρατήρησης για την παρακολούθηση της ναυτιλιακής διαδρομής, με την Τουρκία να είναι ανοιχτή στην ιδέα.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιθυμεί την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων που στοχεύουν στις ασφαλίσεις, καθώς θα επηρεάσει τα πλοία που θα συμμετάσχουν στο πιθανό ναυτιλιακό δίκτυο, ενώ η Ουκρανία δεν επιθυμεί τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πλησιάζουν τις αποβάθρες της στην Οδησσό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα