ΑΘΗΝΑ
03:57
|
27.04.2024
Ο νέος de facto πρόεδρος της αποσχισθείσας περιφέρειας παραιτείται από το σχέδιο του προκατόχου του να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 17 Ιουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της αποσχισθείσας γεωργιανής περιοχής της Νότιας Οσετίας ακύρωσε τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσία , το οποίο είχε προγραμματίσει ο προκάτοχός του για τις 17 Ιουλίου.

Η περιοχή της Νότιας Οσετίας, η οποία έχει μόλις 50.000 κατοίκους, αποσχίστηκε από τη Γεωργία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.Τον Αύγουστο του 2008, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια ολοκληρωτική εισβολή στη Γεωργία, η οποία μάχονταν με φιλορωσικές πολιτοφυλακές στη Νότια Οσετία. Οι μάχες έληξαν πέντε ημέρες αργότερα με μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τον πόλεμο, το Κρεμλίνο αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και μιας άλλης αυτονομιστικής περιοχής, της Αμπχαζίας, που έκτοτε παραμένουν υπό τον στρατιωτικό έλεγχο της Ρωσίας.

Σε διάταγμα που εκδόθηκε τη Δευτέρα, ο ντε φάκτο πρόεδρος του θύλακα Άλαν Γκαγκλόεφ επικαλέστηκε «την αβεβαιότητα για τις νομικές συνέπειες του ζητήματος» και τόνισε «το απαράδεκτο μιας μονομερούς απόφασης δημοψηφίσματος για θέματα που θίγουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο Γκαγκλόεφ διέταξε «να διεξαχθούν, χωρίς καθυστέρηση, διαβουλεύσεις με τη ρωσική πλευρά για όλο το φάσμα των θεμάτων που σχετίζονται με την περαιτέρω ενοποίηση της Νότιας Οσετίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Με γνώμονα το άρθρο 51 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας, μέρος 2 του άρθρου 12 του Συνταγματικού Νόμου της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας της 27ης Δεκεμβρίου 2018, <…> υποστηρίζοντας πλήρως την πρωτοβουλία των πολιτών της Δημοκρατίας της Νότια Οσετία σχετικά με την περαιτέρω ενσωμάτωση της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διατάσσω τη διεξαγωγή άμεσων διαβουλεύσεων με τη ρωσική πλευρά για όλο το φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την περαιτέρω ενοποίηση της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, <.. .> μέχρι την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, αναστέλλοντας το διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας της 13ης Μαΐου 2022», αναφέρεται στο διάταγμα.

Στις 13 Μαΐου, ο προκάτοχος του Γκαγκλόεφ, Ανατόλι Μπιμπίλοφ, υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επικαλούμενος την «ιστορική φιλοδοξία» της περιοχής να ενταχθεί στη Ρωσία, ανέφερε τότε το γραφείο του.

Ο Μπιμπίλοφ έχασε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή νωρίτερα αυτό το μήνα με την Ρωσία να εκφράζει την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί παρόλα αυτά η «συνέχεια» στους δεσμούς με τη Μόσχα.

Η Τιφλίδα είχε προηγουμένως καταγγείλει ως «απαράδεκτα» τα σχέδια της Νότιας Οσετίας να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από TASS, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα