ΑΘΗΝΑ
07:30
|
06.05.2024
Επιτυχία η συμφωνία για τις κυρώσεις λέει ο πρωθυπουργός, αν και τις επιπτώσεις από τις νέες κυρώσεις θα τις υποστούν οι λαοί των 27 χωρών-μελών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν «επιτυχία της ΕΕ» χαρακτήρισε νωρίς σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση των Βρυξελλών για το έκτο πακέτο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα ακρίβειας σε εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ.

«Περίπου το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη, θα σταματήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία, για να μην χρηματοδοτεί τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία» είπε ο πρωθυπουργός μολονότι η νέα απόφαση κυρώσεων της ΕΕ μοιάζει περισσότερο με «αυτοπυροβολισμό» στα πόδια ορισμένων χωρών-μελών που εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο ειδικά εάν αυτό μεταφέρεται διά θαλάσσης (όπως συμβαίνει με αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού νότου).

Σε άλλο σημείο επανέλαβε πως η Ελλάδα γίνεται «ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου» όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά «και στη Δυτική Ευρώπη» επικαλούμενος τα «σημαντικά έργα όπως στην Αλεξανδρούπολη» λέγοντας πως «έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση». Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στον αγωγό φυσικού αερίου IGB που θα μας συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας διαβεβαιώνοντας πως θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Σε ό,τι αφορά την τύχη της πρότασής του για πλαφόν στις τιμές χονδρικής φυσικού αερίου, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι θα το εξετάσει η Κομισιόν καθώς πήρε  εντολή να εξετάσει προτάσεις για αποσύνδεση της τιμής και για το ενδεχόμενο ενός «πλαφόν».

Κατά τα λοιπά επιχείρησε να δείξει πως η κυβέρνησή του παίρνει φιλολαϊκά μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στην Ενέργεια θυμίζοντας αφενός ότι σε μερικές βδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστροφή του 60% της «υπερβάλλουσας χρέωσης» και αφετέρου πως «από την 1η Ιουλίου θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης» που πήρε την έγκριση της ΕΕ.

Αναφέρθηκε και στην εξελισσόμενη επισιτιστική κρίση λέγοντας πως στα λιμάνια της Ουκρανίας υπάρχουν 20 τόνοι σιτηρών που είναι «εγκλωβισμένοι» και πως θα πρέπει να βρεθεί λύση που «θα συμπεριλαμβάνει την Ρωσία» ώστε να μην πληρώσουν το μάρμαρο «οι απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».

ΟΗΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει επισιτιστική και νέα μεταναστευτική  κρίση - ΤΑ ΝΕΑ

Σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις ο Μητσοτάκης κράτησε χαμηλούς τόνους λέγοντας πως ενημέρωσε τους ομολόγους του για την όξυνση της στάσης της Άγκυρας. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ προσθέτοντας: « Το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός

Τέλος ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει θετικά στις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον υψηλό φόρο στα καύσιμα και για το εάν θα πάρει κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της μεγάλης ακρίβειας στην τιμή της βενζίνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα