ΑΘΗΝΑ
02:15
|
19.09.2024
Ο φοιτητής Γιάννης Ντουσάκης, που τραυματίστηκε από χειροβομβίδα κρότου λάμψης είδε την αστυνομική βία στο ΑΠΘ ως «πολιτική επίθεση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την προσχηματική παρουσία της αστυνομίας στο ΑΠΘ με αφορμή το κτίσιμο μίας βιβλιοθήκης και την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας σε βάρος φοιτητών που αντιδρούν στις πολιτικές της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια κατήγγειλαν φοιτητές, εκπαιδευτικοί και δικηγόροι με αφορμή τον πρόσφατο άσχημο τραυματισμό του φοιτητή ΤΕΦΑΑ Γιάννη Ντουσάκη.

Γιάννης Ντουσάκης: «Με χτύπησαν με κρότου-λάμψης σε ευθεία βολή. Φοβήθηκα  ότι θα πεθάνω» (vid) - Drepani.gr - Argyrades.gr - news

Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μεταδόθηκε από το The Press Project μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Γιάννης Ντουσάκης που έζησε την άγρια αστυνομική επίθεση από πρώτο χέρι.

Ο ίδιος είδε την επίθεση που δέχθηκε ως «πολιτική επίθεση» εκτιμώντας πως είναι «επιλογή, αστυνομικός να πετάει κρότου λάμψης σε φοιτητή». Ευχαρίστησε τους συμφοιτητές του και τους ακαδημαϊκούς που τον βοήθησαν να μην λιποθυμήσει και να μην καταπιεί αίμα τα πρώτα λεπτά του άσχημου τραυματισμού του από χειροβομβίδα κρότου λάμψης τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ένιωσα οργή όταν ακόμα κι όταν ήθελα να νιώσω ασφάλεια και να μιλήσω με κάποιον νοσηλευτή στο νοσοκομείο, είχε φθάσει η αστυνομία. Οι αστυνομικοί μπήκαν μέχρι και στο παραβάν στο νοσοκομείο. Αντίκρισα ακόμα κι εκεί αυτούς που με έστειλαν εκεί. Επίσης, ξαναπήγα στο νοσοκομείο – στο Παπανικολάου αυτή τη φορά- γιατί δε μου είχαν κάνει βασικές εξετάσεις, για παράδειγμα στο σαγόνι μου. Το Ιπποκράτειο, μόνο, μου έκανε ράμματα στο πηγούνι, μέσα στα χείλη και πρώτες εξετάσεις, ένα ακουόγραμμα που φαίνεται μια χαρά -όπως μου είπαν, κι εχθές έκανα πάλι αλλού κι έδειξε ελαφριά μορφή βαρηκοΐας» είπε ο Γιάννης, εκφράζοντας την ελπίδα του «όλο αυτό να καταδικαστεί».

Όπως τόνισε «τα ΜΑΤ δημιουργούν την ανομία στα πανεπιστήμια».

Ο συμφοιτητής του, Λάμπρος Παπανικόπουλος, μέλος ΔΣ ΦΣ Πληροφορικής ΑΠΘ  τόνισε πως «είναι προσχηματικός» ο λόγος παρουσίας της αστυνομίας στο ΑΠΘ για το χτίσιμο μιας βιβλιοθήκης, αφού όπως εξήγησε το πανεπιστήμιο έχει αμέτρητους χώρους που μπορούν να χτιστούν βιβλιοθήκες. Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά:

«Το ΑΠΘ έχει βιβλιοθήκη, η οποία μάλιστα είναι σε κακή κατάσταση, στάζουν νερά από το ταβάνι και διαχρονικά έχει θέμα με τις κτιριακές υποδομές το πανεπιστήμιο, αλλά επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο για να χτιστούν σκηνικά έντασης. Το αίτημά μας εκείνη τη μέρα ήταν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ. Μπήκαμε μπροστά τους και μας επιτέθηκαν αναίτια και απρόκλητα. Για λίγα εκατοστά -με την κρότου λάμψης- δεν έχασε τη ζωή του ο Γιάννης. Μας έχουν πει ότι “σας ξέρουμε, είσαστε σε κινητοποιήσεις και γι’ αυτό θα σας κάνουμε προσαγωγή».

Η καθηγήτρια κοινωνιολογίας, πρώην Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Παντείου, Αλεξάνδρα Κορωναίου επισήμανε πως «πάνω σε τραυματισμένους φοιτητές, καμία βιβλιοθήκη δε χτίζεται».  «Είναι κατασυκοφάντηση του δημόσιου πανεπιστημίου που λειτουργεί με πολλά προβλήματα, υπο-χρηματοδοτούμενο, χωρίς καλές κτιριακές δομές» σχολίασε εκφράζοντας αμέριστη υποστήριξη στους νέους και στους φοιτητές που αντιδρούν.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Δημήτρη Σαραφιανού που είναι μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και ένας από τους δικηγόρους του Γιάννη Ντουσάκη.

«Φοιτητές από τη μια κρατάνε μόνο ένα πανό κι απ’ την άλλη πάνοπλοι αστυνομικοί με κράνη, ασπίδες, δακρυγόνα, κρότου λάμψης, κλομπ, πυροβόλα… και τα οποία χρησιμοποιούν. Έχουμε τέσσερις πυροβολισμούς κι έχουν με ευθεία βολή στραφεί προς τους φοιτητές. Αυτό είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας. Από τύχη δεν είχαμε ανθρωποκτονία, αλλά είχαμε βαριά σωματική βλάβη. Και η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση είναι “δε μας ενδιαφέρουν οι ευθείες βολές”… Βλέπουμε ποιοι έχουν τα όπλα, είδαμε τι σημαίνει αστυνομικοί στο πανεπιστήμιο. Θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει ο εισαγγελέας» υπογράμμισε.

Ο Βασίλης Παπαστεργίου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εστίασε στο κομμάτι της «κυβερνητικής ανοχής στην αστυνομική βία».

Την υποστήριξή της στους αγωνιζόμενους φοιτητές εξέφρασε και η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Πουλής που συντόνισε την συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στη συνεχή παρουσία και δράση της αστυνομίας και στα πανεπιστήμια. Ο ίδιος αναρωτήθηκε εύστοχα: «Ποιο ακριβώς πρόβλημα επιλύει; Εμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και δε μπορούν να γίνουν μαθήματα και οι φορείς παραπονιούνται ότι δε μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους κι έχουν ανάγκη τη συνδρομή της αστυνομίας;».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 260 οι νεκροί από τον τυφώνα Yagi στην Μιανμάρ

Τι θα δούμε στο Εθνικό Θέατρο τη νέα σεζόν

Αρνείται τις σχέσεις με το Ισραήλ η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με το Λίβανο, μετά το νέο κύμα εκρήξεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα