ΑΘΗΝΑ
15:08
|
07.11.2024
Ο μάρτυρας Νίκος Σ. αποτέλεσε την αφορμή να ξεκινήσει η δικαστική έρευνα σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Νίκος Σ. περιέγραψε τον βιασμό του το 2005, σε ηλικία 19 ετών, λίγες μέρες αφού είχε γνωρίσει τον Δημήτρη Λιγνάδη και αυτός είχε προσφερθεί να τον βοηθήσει στις εξετάσεις για δραματικές σχολές, καταθέτοντας σήμερα ως μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Η κατάθεσή του ήταν συγκλονιστική όχι μόνο για τον πόνο και την τραυματική εμπειρία που βίωσε, αλλά και γιατί εξήγησε πώς λειτουργεί ο φόβος στα θύματα, τη δυσκολία να μιλήσουν ακόμα και στο στενό τους περιβάλλον ή ακόμα και σε ψυχολόγο, αλλά και πώς η υπερασπιστική γραμμή του Λιγνάδη είναι εκφοβιστική και κακοποιητική.

«Ξαναζώ αυτό τον εφιάλτη, επί 1,5 χρόνο τώρα, άτομα που κρίνεται η αξιοπιστία μας με βάση τη σεξουαλική μας ταυτότητα, εδώ κι ένα χρόνο ο συνήγορος του βιαστή μας βιάζει, λέει για λούγκρες σε μια χώρα που ο Βαγγέλης Γιακουμάκης πέθανε από την ομοφοβία. Κι εμείς πρέπει να βρεθούμε εδώ έχοντας ακούσει ότι εγώ ήρθα εδώ για να σταματήσουν οι επενδύσεις στο Ελληνικό. Θα μπορούσε να ήταν μια δίκαιη δίκη. Ο Κούγιας μιλάει για λούγκρες και αλαξοκώληδες, αυτά αφορούν στον ψυχισμό των θυμάτων. Απευθυνθήκαμε στη δικαιοσύνη γιατί πιστεύουμε στη δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

Επιπλέον, ο Νίκος Σ. παρατήρησε ότι «τα θύματα του κατηγορούμενου δεν έχουν ούτε εξώφυλλα ούτε εκπομπές ούτε άλλη προβολή».

«Το #Metoo έχει μοναξιά, φόβο και είναι το πιο επώδυνο πράγμα που μου έχει συμβεί να λέω συνεχώς και συνεχώς τη βάναυση αυτή κακοποίηση που υπέστη. Γνώριζα πόσο επώδυνη θα είναι η διαδικασία, δεν ήξερα ότι θα είναι τόσο ανέντιμη» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Εισ: Το καταλάβατε τότε ότι ήταν κακοποίηση;

Μάρτυρας: Ναι, ήταν βάναυση κακοποίηση. Είχα πλήρη συνείδηση ότι βιάστηκα.

Στις ερωτήσεις της έδρας γιατί δεν έφυγε ή γιατί δε φώναξε την αστυνομία, απάντησε: «Ένιωθα σοκαρισμένος, δεν καταλάβαινα γιατί μου συμβαίνει, τι έκανα λάθος. Είχα παγώσει και ενιωθα άσχημα γι’αυτό».

«Ένιωθα συνένοχος για αυτό που είχε συμβεί στα άλλα παιδιά. Συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να είχα πάει άμεσα στην αστυνομία και να είχα κάνει ιατροδικαστική εξέταση. Έτσι το είχα στο μυαλό μου, ότι δεν μπορούσα να πάω μετά από χρόνια να το πω» είπε ακόμα εξηγώντας γιατί δεν κατήγγειλε στις αρχές άμεσα τον βιασμό.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Νίκος Σ. στο δικαστήριο, ήρθε σε επαφή με τον Δημήτρη Λιγνάδη μέσω μίας θείας του και εκείνος προσφέρθηκε να τον βοηθήσει στον χώρο του θεάτρου. Όπως είπε ο μάρτυρας, ο Δημήτρης Λιγνάδης του έδωσε τον τελευταίο μονόλογο του Τομ στο θεατρικό του Τέννεσι Ουίλιαμς “Γυάλινος κόσμος” και κανόνισαν μετά από τηλεφώνημα του ηθοποιού το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου 2005 ο Νίκος Σ. να πάει στο σπίτι του κατηγορούμενου. Εκεί , σύμφωνα με την κατάθεση του, ο 36χρονος βρήκε έναν ακόμη νεαρό και τον κατηγορούμενο ο οποίος εμφανίστηκε με μία πετσέτα.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Λιγνάδης με επιθετικό ύφος άρχισε να τον ρωτά επίμονα για το αν καταλάβαινε «τι έκανε ο Τομ στο τσοντάδικο» και άλλες ερωτήσεις για τον πρωταγωνιστή του θεατρικού. «Μου ζήτησε για να αποδείξω ότι είμαι διατεθειμένος να είμαι στο χώρο, να του δείξω τα οπίσθιά μου. Παρουσία του άλλου παιδιού. Ήταν πάρα πολύ αμήχανο».

Όπως ανέφερε «ήταν σκηνικό καλοστημένης παγίδας. Αυτό το κατάλαβα μετά. Με τις καταιγιστικές ερωτήσεις του. Στα 19 όταν δεν έχεις ομόφυλη σχέση δεν θα το πεις ποτέ στην οικογένειά σου. Φοβόμουν».

Ο 36χρονος σήμερα μάρτυρας περιέγραψε όσα έγιναν στη συνέχεια στο σπίτι του κατηγορούμενου, ο οποίος τελικά φέρεται ότι τον βίασε με μία μεταλλική ράβδο παρουσία του άλλου νεαρού.

Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι έκτοτε διέκοψε κάθε επαφή με τον Δ. Λιγνάδη. Όπως ανέφερε στο δικαστήριο, μέχρι το 2010 είχε τάσεις λιποθυμίας και συμπτώματα πανικού. Ο παθολόγος το απέδωσε σε υπερβολικό άγχος και επισκέφτηκε ψυχολόγο, αλλά δεν βρήκε τη δύναμη να του μιλήσει για το βιασμό, κάτι που έκανε πολύ αργότερα, το 2020, ενώ είχε φύγει από την Ελλάδα και ζούσε στο εξωτερικό, σε ψυχαναλυτή που εμπιστεύτηκε.

Ο Νίκος Σ. δεν κατάφερε να ολοκληρώσει σήμερα την κατάθεση του, δηλώνοντας στην Έδρα ότι δεν αισθάνεται καλά, και έτσι η εξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί στις 3 Ιουνίου.

Φτηνά κόλπα αποπροσανατολισμού από την υπεράσπιση με σεξιστικές και ομοφοβικές ύβρεις

Σε μια εμφανή προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τη σημαντική κατάθεση του μάρτυρα, ο συνήγορος υπεράσπισης προκάλεσε επεισόδιο σε διάλειμμα της δίκης. Ο μάρτυρας είχε αποσυρθεί σε μία γωνία για να συνέλθει από την έντονη συναισθηματική φόρτιση κατά τη διάρκεια της κατάθεσης και δίπλα του βρίσκονταν φίλοι του και άνθρωποι που είχαν έρθει στο δικαστήριο για να του συμπαρασταθούν, όπως και δημοσιογράφοι του Παρατηρητηρίου της δίκης. Ο κ. Κούγιας πέρασε από μπροστά τους γελώντας επιδεικτικά. Γυναίκα του περιβάλλοντος του μάρτυρα τον ρώτησε πώς είναι δυνατό να γελάει και ο συνήγορος της απάντησε με το γνωστό του ύφος «άντε ρε πατσαβούρα».

Το ύφος τραμπούκου και η σεξισιτική προσβολή προκάλεσαν τη διαμαρτυρία δύο γυναικών δημοσιογράφων του Παρατηρητηρίου, με τον κ. Κούγια να απομακρύνεται πηγαίνοντας στη δικαστική αίθουσα φωνάζοντας δυνατά «βουλώστε το πατσαβούρες, άντε να βρείτε καναν άντρα να ηρεμήσετε». Μπαίνοντας στην αίθουσα, άτομο νεαρής ηλικίας από το ακροατήριο τον ρώτησε «είναι δυνατό να τα λέτε αυτά;» και ο κ. Κούγιας απάντησε «άντε ρε πουστράκι, πήγαινε κι εσύ να βρεις κανάν άντρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Η Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι υπόθεση όλων μας»-Εκδήλωση και συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Ο Νοέμβρης, Νοέμβρης και οι φωτιές, φωτιές

Safe Youth: Από Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του panic button για τους νέους

Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι στη Γενική Γραμματεία Ισότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα