ΑΘΗΝΑ
02:40
|
28.04.2024
Η αναστολή οφείλεται στην άρνηση της Shell να πληρώσει σε ρούβλια, ανέφερε η Gazprom.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι διέκοψε εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στη Shell στο πλαίσιο μιας σύμβασης που προμηθεύει το καύσιμο στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η κίνηση ήρθε μετά την άρνηση της Shell να πληρώσει την Gazprom σε ρούβλια.

Η Gazprom έκανε την ανακοίνωση την Τετάρτη — μια ημέρα αφότου διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ολλανδία για τον ίδιο λόγο.

Σε διάταγμα της 31ης Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε οι πληρωμές φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια, κάτι που θα συνεπαγόταν το άνοιγμα λογαριασμού σε ευρώ και ρούβλια στη Gazprombank για την επεξεργασία πληρωμών.

Η Gazprom ανέφερε στο κανάλι της στο Telegram την Τρίτη ότι η Shell Energy Europe ενημέρωσε τη Gazprom ότι «δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει πληρωμές βάσει της σύμβασης για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία σε ρούβλια».

«Μέχρι το τέλος της εργάσιμης ημέρας την 31η Μαΐου (η προθεσμία πληρωμής που ορίζεται από τη σύμβαση), η Gazprom Export δεν είχε λάβει πληρωμή από τη Shell Energy Europe Limited για προμήθειες φυσικού αερίου τον Απρίλιο», έγραψε η ρωσική εταιρεία.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε τη Shell Energy Europe Limited για την αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου βάσει αυτής της σύμβασης από την 1η Ιουνίου του 2022» — έως ότου γίνει η πληρωμή σε ρούβλια, συνέχισε η ρωσική εταιρεία.

Η Gazprom προμηθεύει έως και 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στη Shell. Αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 1,3 τοις εκατό των 95 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που καταναλώνει η Γερμανία κάθε χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας. 

Ενώ η Shell αρνήθηκε να πληρώσει την Gazprom σε ρούβλια, οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς φυσικού αερίου της Γερμανίας, Uniper και DWE, έχουν πληρώσει για ρωσικά καύσιμα στο πλαίσιο του νέου σχεδίου πληρωμών της Μόσχας, ανέφερε την Τρίτη το  Reuters .

Η Uniper είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Εξαρτάται από τη Ρωσία για περισσότερες από τις μισές ανάγκες της σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός είναι επίσης η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής και αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα