Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες ότι θα παρέμβει για να κατευθύνει και να επιβλέπει τα stablecoins που καταρρέουν και να αυτή που θα κρίνει πότε ένας εκδότης stablecoin «έχει φτάσει σε αποτυχία συστημική κλίμακας [sic]».
Η είδηση προέρχεται από έγγραφο που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ως απάντηση σε μια διαβούλευση για τα κρυπτονομίσματα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Η βρετανική κυβέρνηση προτείνει την τροποποίηση του Καθεστώτος Ειδικής Διοίκησης για την Υποδομή Χρηματοοικονομικής Αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για να συμπεριλάβει τα κρυπτονομίσματα στη δικαιοδοσία της βρετανικής κεντρικής τράπεζας, δίνοντας παράλληλα στο ίδρυμα τα ηνία σε περίπτωση κατάρρευσης ενός stablecoin.
Μια προτεινόμενη τροποποίηση περιλαμβάνει επίσης τη διεύρυνση του νομικού ορισμού του «συστήματος πληρωμών» ώστε να περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα, παρέχοντας στην κεντρική τράπεζα ρυθμιστικές εξουσίες σύμφωνα με τον Τραπεζικό Νόμο του 2009.
Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η Κεντρική τράπεζα θα παρέμβει μόνο σε «συστημικές» καταρρεύσεις, τις οποίες ορίζει ως «ελλείψεις στο σχεδιασμό [ενός συστήματος] ή διακοπή της λειτουργίας του που μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου ή να έχει σημαντικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις ή άλλα συμφέροντα».
Οι ακριβείς εξουσίες που δίνονται στην κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας στο πλαίσιο του τροποποιημένου Καθεστώτος Ειδικής Διοίκησης είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφείς, αν και το έγγραφο αναφέρει «κατεύθυνση» και «επίβλεψη» και παρέχει ένα παράδειγμα: «[Η Τράπεζα της Αγγλίας] πρέπει να εγκρίνει τις προτάσεις του διαχειριστή από την αρχή (και σε συνεχή βάση) και έχει την εξουσία να καθοδηγεί τον διαχειριστή να λάβει ή να απόσχει από τη λήψη συγκεκριμένων ενεργειών.»
Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συμβουλευτεί την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) πριν ζητήσει ειδική εντολή διαχείρισης.