ΑΘΗΝΑ
06:28
|
02.05.2024
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε «θα καθαρίσουμε την Τελ Ριφάτ και τη Μάνμπιτζ από τους τρομοκράτες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία προανήγγειλε από το βήμα του κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα περάσουμε σε ένα νέο στάδιο για εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας. Θα καθαρίσουμε την Τελ Ριφάτ και τη Μάνμπιτζ από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Στη συνέχεια, πρόσθεσε, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «θα προχωρήσουν βήμα βήμα και σε άλλες περιοχές».

Οι δύο πόλεις, επόμενος στόχος του Ερντογάν –  Τελ Ριφάτ και τη Μάνμπιτζ – βρίσκονται στα δυτικά του Ευφράτη και ελέγχονται από τους μαχητές των κουρδικών «Μονάδων Προστασίας του Λαού» (YPG).

Η ευρείας κλίμακας τουρκική επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πολυετούς εκστρατείας στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον αντίστοιχα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Η Άγκυρα έχει πρόσφατα κατηγορήσει τους μαχητές της YPG για σειρά επιθέσεων εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία.

«Θα δούμε ποιος στηρίζει τις νόμιμες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας και ποιος όχι», είπε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τη διεθνή κοινότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε την αντίθεσή του με τα νέα στρατιωτικά σχέδια της Άγκυρας προτρέποντας την τουρκική ηγεσία να διατηρήσει τις τρέχουσες γραμμές εκεχειρίας του 2019. «Είναι κάτι που μας βρίσκει αντίθετους», είπε ο Μπλίνκεν σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.  

«Δεν θέλουμε να δούμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που κάνουμε για να κρατήσουμε το Ισλαμικό Κράτος στο κουτί όπου το έχουμε κλειδώσει», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θα περιμένει την άδεια» των ΗΠΑ για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα