ΑΘΗΝΑ
16:14
|
20.04.2024
Η Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι «δεν κατανοούσε πλήρως» τους κινδύνους καθώς οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ από τα τέλη του 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι έκανε λάθος σχετικά με το πόσο δριμύς θα ήταν ο πληθωρισμός.

Σε συνέντευξή της στο CNN, στη Γέλεν έδειξαν προηγούμενες παρατηρήσεις που είχε κάνει πέρυσι, όπου ανέφερε ότι θα υπήρχε μόνο ένας «μικρός κίνδυνος» πληθωρισμού και ότι θα ήταν «διαχειρίσιμος».

Σε απάντηση, η Γέλεν είπε: «Λοιπόν, κοιτάξτε, νομίζω ότι έκανα λάθος τότε σχετικά με την πορεία που θα ακολουθούσε ο πληθωρισμός».

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπήρξαν απρόβλεπτοι και μεγάλοι κλυδωνισμοί στην οικονομία που ενίσχυσαν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, και συμφόρηση στον εφοδιασμό που επηρέασαν άσχημα την οικονομία μας, και τα οποία εκείνη τη στιγμή δεν καταλάβαινα πλήρως. Αλλά αναγνωρίζουμε ότι τώρα το ομοσπονδιακό αποθεματικό κάνει τα βήματα που χρειάζεται να κάνει».

Η Γέλεν αναφερόταν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα γεγονός που επηρέασε μεταξύ άλλων τις τιμές του φυσικού αερίου και τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε αργότερα ότι η Γέλεν είχε επίσης κατά νου τα συνεχιζόμενα lockdown στην Κίνα και τα νέα στελέχη του COVID που έχουν επηρεάσει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει 8,3 τοις εκατό από έτος σε έτος — κοντά στο υψηλό 40 ετών . Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δύο φορές φέτος και έχει σηματοδοτήσει ότι σκοπεύει να το κάνει ξανά στις επόμενες συνεδριάσεις της αυτόν τον μήνα και τον Ιούλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα