ΑΘΗΝΑ
04:16
|
05.05.2024
Ετοιμαστείτε για βενζίνη σε τιμές γαλλικού αρώματος. Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Φρένο» σε σχέδια για νέα μέτρα ανακούφισης των πολιτών από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα πάντα εδώ και μήνες έβαλε σήμερα μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός έκλεισε παράλληλα, επί του παρόντος, και την συζήτηση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που έχει κάνει πλέον για αρκετούς την βενζίνη είδος πολυτελείας.Όπως υποστήριξε, η κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα δεν αποτελεί μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, δείχνοντας πως δεν σχεδιάζει άμεσα καμία παρέμβαση επί του θέματος.

Ο Σταϊκούρας τόνισε η χώρα θα έχει το 2022 «πρωτογενές έλλειμμα» ύψους περίπου 3,5 δις. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώςοποιαδήποτε συζήτηση για νέα μέτρα ανακούφισης στους πολίτες «θα κινδυνέψει τα τινάξει στον αέρα».

Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να δοθούν κάποια μέτρα-ψίχουλα στο μέλλον λέγοντας πως θα το συζητήσει όταν δημιουργηθεί «ο όποιος δημοσιονομικός χώρος».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «με ευκολία προσπερνάει τα 371 εκατ. ευρώ από τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ», σημειώνοντας ότι «είναι ένα μόνιμο μέτρο υπέρ των πολιτών».

«Θα μπορούσαμε να τον αυξήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Θέλει η αντιπολίτευση αυτό; Να το ακούσω. Θα μπορούσαμε συνεπώς να αυξήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να επιστρέψουμε με άλλη πολιτική, για να δώσουμε βοήθεια στους πολίτες, με τη μείωση του φόρου στα καύσιμα για δυο μήνες. Εμείς επιλέξαμε ένα μόνιμο μέτρο επωφελεία της μεσαίας τάξης», τόνισε.

Ο 48χρονος υπουργός επίσης αναφέρθηκε και στην λεγόμενη έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία των δανειστών, ισχυριζόμενος ότι «θα επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι θα είναι και εκτός ευρωπαϊκών κανόνων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα