ΑΘΗΝΑ
13:36
|
19.04.2024
Αύξηση 10,8 ποσοστιαίων μονάδων από τον Μάρτιο στον Απρίλιο κατέγραψαν τα στοιχεία της Eurostat για την «πρωταθλήτρια» Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία εκτόξευσης της ανεργίας στους νέους στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται πως δημιουργούνται ιδιαιτέρως προβληματικές συνθήκες. Μεγάλη άνοδο, πάνω από 10 μονάδες, καταγράφει η ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα τον Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, με αποτέλεσμα το ποσοστό να αγγίξει το 36,8%.

Ειδικότερα, στο 12,7% ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκύπτει άνοδος από το 12,2% του Μαρτίου του 2022, αλλά και από το 12,5% του Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, η χώρα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία των νέων, καταγράφοντας ποσοστό 36,8% τον Απρίλιο, από 26% τον Μάρτιο, 31,6% τον Φεβρουάριο και 34,4% τον Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2022 το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 13,9% τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, μειωμένο από 14% και στις δύο περιοχές τον προηγούμενο μήνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ανεργία των νέων στην Ελλάδα είναι πάνω από 2,5 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλούσε τους νέους να δουν τη ζωή «πιο ολιστικά» και να μην δίνουν τόση σημασία στα χρήματα.

Τα αίτια και η πραγματικότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη άνοδος προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία για τη συνέχεια (ένα ποσοστό οφείλεται στο ότι πολλοί νέοι δεν επιλέγουν να εργαστούν στον τουρισμό καθώς επικρατούν συνθήκες «γαλέρας»), αφού δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στην αγορά εργασίας, με παράλληλα πτώση των εισοδημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΑΕΔ καταγράφει συνολικό αριθμό ανέργων 1.092.509 για τον Μάρτιο του 2022.

Ειδικότερα, κατέγραψε 569.288 άτομα που δηλώνουν άνεργοι για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών και 523.221 άτομα που δηλώνουν και είναι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών.

Τον Απρίλιο το άνοιγμα του τουρισμού έφερε μικρή μείωση του αριθμού των καταγεγραμμένων ανέργων στις λίστες του ΟΑΕΔ, αλλά και του τον αριθμού όσων λαμβάνουν τη 12μηνη επιδότηση. 

Ωστόσο, ο αριθμός των ανέργων εξακολουθεί να αγγίζει το 1 εκατ. και η απόκλιση από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παραμένει χαώδης, με το ποσοστό ανεργίας να υπολογίζεται σε υπερδιπλάσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου, ο αριθμός των ανέργων ήταν μειωμένος σε σχέση με τον Μάρτιο κατά 94.187 (μείωση 8,62%), καθώς από το 1.092.509, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στους 998.322.

Πτωτικά η Ευρωζώνη

Από κει και πέρα, όσον αφορά τις οικονομίες που μοιράζονται το ευρώ, τον Απρίλιο του 2022 το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 6,8%. Το ποσοστό για τον Απρίλιο ήταν το ίδιο με αυτό του Μαρτίου και κάτω από το 8,2% που καταγράφηκε την ίδια περίοδο πέρυσι. Η σχετική ισχύς της αγοράς εργασίας είναι πιθανό να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει για να συζητήσει τη νομισματική της πολιτική την ώρα που είναι στα ύψη ο πληθωρισμός.

Στην Ε.Ε. των 27 κρατών-μελών το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,2% τον Απρίλιο και παρέμεινε επίσης σταθερό σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022 και κάτω από 7,5% του Απριλίου του 2021.

Η Eurostat υπολογίζει ότι τον Απρίλιο ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη ανήλθε σε 11,2 εκατ., από 11,3 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Στην Ε.Ε. οι άνεργοι ήταν 13,3 εκατ., από 13,4 τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, η ανεργία μειώθηκε κατά 2,5 εκατομμύρια στην Ε.Ε. και κατά 2,2 εκατ. στη ζώνη του ευρώ.

Όσον αφορά την ανεργία των νέων στις ευρωπαϊκές οικονομίες, τον Απρίλιο του 2022 2,6 εκατομμύρια νέοι (κάτω των 25 ετών) ήταν άνεργοι στην Ε.Ε., εκ των οποίων τα 2,1 εκατ. ήταν στην Ευρωζώνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα