ΑΘΗΝΑ
03:29
|
19.04.2024
ΗΠΑ και οι Ταϊβάν ανακοίνωσαν χθες την Πρωτοβουλία για το Εμπόριο στον 21ο αιώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σθεναρά αντίθετη» στις εμπορικές συνομιλίες που ξεκίνησαν χθες Τετάρτη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν δηλώνει η Κίνα, που αναγνωρίζει το νησί ως κινεζικό έδαφος.

«Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή επίσημης συναλλαγής μεταξύ οποιασδήποτε χώρας και της Ταϊβάν, περιλαμβανομένων οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων και υπογραφής μιας οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ.

Οι ΗΠΑ και οι Ταϊβάν ανακοίνωσαν χθες την Πρωτοβουλία για το Εμπόριο στον 21ο αιώνα, μερικές ημέρες αφού η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν απέκλεισε το νησί από το οικονομικό της σχέδιο που επικεντρώνεται στην Ασία και έχει στόχο να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν δέχεται πάντως ισχυρές πιέσεις να εμβαθύνει τους δεσμούς με το νησί, με μια δικομματική ομάδα 52 γερουσιαστών τον προτρέπει να να συμπεριλάβει την Ταϊβάν στο Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού (IPEF).

«Και οι δύο πλευρές θα εργαστούν με ρυθμό… για να αναπτύξουν έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνιών, με δεσμεύσεις υψηλών προδιαγραφών και οικονομικά ουσιαστικά αποτελέσματα», ανέφερε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο στην περιοχή, σχετικά με την Πρωτοβουλία.

Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον αργότερα τον Ιούνιο και θα καλύψει τελωνειακές διαδικασίες και κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων κανόνων που διέπουν το αγροτικό εμπόριο, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την καταπολέμηση των «επιβλαβών μη εμπορικών πολιτικών» – μια σαφής αναφορά στην Κίνα.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να χειριστούν με σύνεση τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις με την Ταϊβάν προκειμένου να μην στείλουν το λάθος μήνυμα στους αυτονομιστές», πρόσθεσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Από την πλευρά της η Ταϊπέι έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, θεωρώντας τη μία ακόμη ένδειξη της στήριξης που της προσφέρει η Ουάσιγκτον, ενώ ελπίζει να ανοίξει τον δρόμο ώστε η Ταϊβάν κάποια στιγμή να ενταχθεί στο Οικονομικό Πλαίσιο της περιοχής Ινδίας- Ειρηνικού που εγκαινίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μπάιντεν.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ- τσανγκ δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα ότι το νησί «κατέχει μια κρίσιμη θέση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Αυτό «έκανε την αμερικανική κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ενισχύσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη χώρα μας προκειμένου να εδραιώσει την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Μην θεωρείτε δεδομένο το ισχυρό δολάριο…

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα