ΑΘΗΝΑ
23:31
|
03.05.2024
Ο Ρούμεν Ράντεφ άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να προκηρύξει δημοψήφισμα για το βέτο της Βουλγαρίας στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα σχόλια του Ράντεφ έγιναν αφού τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μακρόν κάλεσε τον Ράντεφ και τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ σε συνάντηση, αν και αυτό βασίστηκε σε ανεπίσημες πληροφορίες. Ο Πέτκοφ αρνείται επίσης ότι έχει εκδοθεί τέτοια πρόσκληση.

Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένουν να επιλυθεί σύντομα το ζήτημα. Η Γαλλία επιμένει να επιλυθεί το θέμα πριν από το τέλος της προεδρίας της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 30η Ιουνίου, αλλά οι πιθανότητες η Βουλγαρία να σταματήσει να ασκεί βέτο πριν από τότε είναι μικρές.

Η θέση του Ράντεφ είναι ότι το βέτο δεν πρέπει να αρθεί πριν η Βόρεια Μακεδονία συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο σύνταγμά της. «Δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο ζήτημα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, επομένως δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίσκεψή μου στο Παρίσι», δήλωσε ο Ράντεφ την Τετάρτη.

«Εκτιμώ τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά θέλω να δω πραγματικά αποτελέσματα», είπε ο Ράντεφ, προσθέτοντας ότι οι τελικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται από το κοινοβούλιο αλλά από τον λαό.

Ο Πέτκοφ, από την πλευρά του, επεσήμανε πρόσφατα την έλλειψη προόδου στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι το βέτο θα πρέπει να αρθεί με απόφαση του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική νομοθεσία, ο πρόεδρος μπορεί να συγκαλέσει εθνικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου είναι δεσμευτικό για το κοινοβούλιο εάν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή.

Η σύγκληση δημοψηφίσματος για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας θα προκαλούσε συνωστισμό σε μια δημόσια ατζέντα στην οποία κυριαρχεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο υψηλός πληθωρισμός. Το 70 τοις εκατό των Βουλγάρων αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παραχώρηση υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας. Οι δημοσκοπήσεις στη Βόρεια Μακεδονία δείχνουν παρόμοια εικόνα και οι περισσότεροι πολίτες αντιτίθενται στις παραχωρήσεις υπέρ της Βουλγαρίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα