ΑΘΗΝΑ
06:21
|
20.04.2024
Ανατρέπονται μια σειρά από κυρώσεις στην Αβάνα, που είχαν επιβληθεί επί προεδρίας Τραμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακάλεσε, χθες Τετάρτη, μια σειρά περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στην Κούβα, επί προεδρίας Τραμπ, ανάμεσά τους και την απαγόρευση πτήσεων από τις ΗΠΑ προς κουβανικά αεροδρόμια εκτός της Αβάνας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ (USDOT) η διαταγή για επανέναρξη των πτήσεων σε όλη τη χώρα εκδόθηκε μετά από αίτημα του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος την χαρακτήρισε ως ενέργεια «προς υποστήριξη του κουβανικού λαού και σύμφωνη με τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε εκδώσει μια σειρά αεροπορικών περιορισμών το 2019 και το 2020 σε μια προσπάθεια να αυξήσει την οικονομική πίεση των ΗΠΑ στην κουβανική κυβέρνηση. Ανάμεσά τους εκτός από την απαγόρευση πτήσεων – πλην Αβάνας – συμπεριλαμβάνονταν και ανώτατο όριο στις πτήσεις τσάρτερ προς την Κούβα σε 3.600 ετησίως, ενώ αργότερα ανεστάλησαν πλήρως.

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο «η Κούβα χρησιμοποιεί τον τουρισμό και τα ταξιδιωτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις καταχρήσεις και τις παρεμβάσεις της στη Βενεζουέλα. Δεν θα επιτρέψουμε στους δικτάτορες να επωφεληθούν από τα ταξίδια των Αμερικανών πολιτών».

Ο Λευκός Οίκος στις 16 Μαΐου είχε προαναγγείλει την άρση της απαγόρευσης πτήσεων ως μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης της πολιτικής απέναντι στην Κούβα. Οι ανακοινώσεις αντιμετωπίστηκαν με συγκρατημένη ικανοποίηση από την κουβανική κυβέρνηση, που είδε «ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αν και με «πολύ περιορισμένη εμβέλεια».

Πέραν των αεροπορικών συνδέσεων, η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει σε ισχύ πρόγραμμα το οποίο είχε ανασταλεί εδώ και αρκετά χρόνια και διευκόλυνε τις διαδικασίες μετανάστευσης μελών της ίδιας οικογένειας. Επίσης υπόσχεται να αυξήσει τις δυνατότητες επεξεργασίας των αιτήσεων για τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου στην Αβάνα.

Επιπλέον, η Ουάσινγκτον αναμένεται να καταργήσει το πλαφόν των 1.000 δολαρίων ανά τρίμηνο και ανά αποστολέα/δικαιούχο που εφάρμοζε ως τώρα στις μεταφορές χρημάτων προς την Κούβα, ενώ θα επιτρέπει στο εξής την αποστολή χρημάτων και μεταξύ προσώπων που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα