Την αποστολή 469.202 τόνων σιταριού επέτρεψε χτες η Ινδία μετά την απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών που είχε επιβάλλει λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ώστε να εξασφαλίσει ικανά αποθέματα για τις διατροφικές ανάγκες του τεράστιου πληθυσμού της.
Ωστόσο, τώρα αποκαλύπτεται, πως κινδυνεύουν να σαπίσουν στις αποθήκες των λιμανιών της Ινδίας περίπου 1,7 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών επειδή φυλάσσονται σε αποθήκες όπου επικρατούν επισφαλείς συνθήκες καθώς είναι εκτεθειμένες στην περίοδο μουσώνων που χαρακτηρίζονται από σφοδρές βροχοπτώσεις.
Οι 469.202 τόνοι σιταριού διοχετεύτηκαν προς Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Μαλαισία και Τανζανία. Σύμφωνα όμως με Ινδούς αξιωματούχους, η απαγόρευση μείωσε τις ινδικές εξαγωγές σιταριού σε 1,13 εκατ. τόνους τον Μάιο από 1,46 εκατ. τόνους τον Απρίλιο. Τότε επιτράπηκαν εξαιρέσεις μόνο για συναλλαγές όπου υπήρχαν ενέγγυες πιστώσεις που είχαν ήδη εκδοθεί και αποστολές προς χώρες που ζήτησαν προμήθειες για να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες.
Όμως, όπως δήλωσαν στο Reuters, μεγάλοι Ινδοί χονδρέμποροι σιτηρών σε λιμάνια της χώρας όπως τα λιμάνια Κάντλα και Μάντρα, παραμένουν τουλάχιστον 1,7 εκατ. τόνοι που παρέμειναν στοιβαγμένοι σε επισφαλείς συνθήκες.
Όπως διαπιστώνουν τώρα κύκλοι της αγοράς, η ινδική κυβέρνηση απαγόρευσε αρχικά τις εξαγωγές σιταριού για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά τώρα τα αποθέματα που έμειναν στα λιμάνια κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές από τις βροχές. Και τότε θα αποδειχθεί πως η απαγόρευση όχι μόνο δεν εξυπηρέτησε κανέναν σκοπό αλλά επέφερε και κακό σε παραγωγούς και καταναλωτές…