Η εκ νέου στρατιωτικοποίηση της Γερμανίας (μέσω και του ειδικού ταμείου στρατιωτικών εξοπλισμών ύψους 100 δις. ευρώ που συγκροτεί το τρέχον διάστημα) ενέχει απειλές για την ασφάλεια της Ευρώπης καθώς ανατρέπει ισχύουσες ισορροπίες προειδοποίησε σήμερα το απόγευμα η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Αναφερόμενη μάλιστα στους ισχυρισμούς του Βερολίνου ότι σύντομα η Γερμανία θα γίνει η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ζαχάροβα τόνισε ότι αυτή είναι μια ακόμα επιβεβαίωση από τη γερμανική κυβέρνηση ότι έχει επανεκκινήσει «μια αναγκαστική επαναστρατιωτικοποίηση» της Γερμανίας. Και πρόσθεσε με νόημα:
«Εκλαμβάνουμε την δήλωση του Γερμανού Καγκελάριου ως μία επιπρόσθετη επιβεβαίωση πως το Βερολίνο έχει βάλλει πορεία για την επιτάχυνση της στρατιωτικοποίησης της χώρας. Πώς θα μπορούσε αυτό να τελειώσει; Αλίμονο, είναι γνωστό αυτό καλά από την Ιστορία».
«Είναι πιθανός ένας Τρίτος Παγκόσμιος; Μήπως είναι ήδη σε εξέλιξη; Τι μορφή θα πάρει; Αυτά είναι θέματα που συζητούν πολλοί. Αντί να μιλάμε για τον Τρίτο Παγκόσμιο, θα ήταν καλύτερα να μιλήσουμε για το πώς να τον αποτρέψουμε», δήλωσε στη συνέχει αη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας πως εδώ και χρόνια η Μόσχα έχει υποδείξει ότι το Διεθνές Δίκαιο και τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να λειτουργήσουν ως «δίχτυ ασφαλείας» ενάντια στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το πολεμικό ταμείο των 100 δισ. ευρώ στη γερμανική βουλή
Εντός τρέχοντος 24ώρου το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει νομοσχέδιο για τη συγκρότηση του λεγόμενου «ειδικού ταμείου» στρατιωτικών εξοπλισμών ύψους 100 δις. ευρώ ώστε να μην χρεωθεί στον προϋπολογισμό και εμφανιστεί έλλειμμα.
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη γερμανική βουλή η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «ιστορική» τονίζοντας πως εδώ πρόκειται «για πολλά λεφτά που όμως θα επενδυθούν καλά για την ασφάλεια και την ειρήνη στην πατρίδα μας».
Στις αρχές της βδομάδας ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως η αλματώδης αύξηση των γερμανικών στρατιωτικών δαπανών συνιστά «κβαντικό άλμα» που θα χαιρετιστεί «με ανακούφιση σε Παρίσι, Λονδίνο, Ουάσιγκτον και Βαρσοβία». «Επιτέλους, λένε, η Γερμανία αντιμετωπίζει την ευθύνη της πολιτικής ασφαλείας σοβαρά όπως ταιριάζει στον 21ο αιώνα» είχε πει ο Σολτς.