ΑΘΗΝΑ
00:17
|
27.04.2024
Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από συνομιλίες με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP) δήλωσαν ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες στην Καμπούλ και η εκεχειρία παρατάθηκε μέχρι νεωτέρας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος του Πακιστάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες κινούνται προς θετική κατεύθυνση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το TTP (Tehrik-i-Taliban Pakistan) πολεμά τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εδώ και χρόνια.

Η ομάδα έχει στόχο την επιβολή της δικής της εξαιρετικά σκληρής ερμηνείας του νόμου της Σαρία στις περιοχές κατά μήκος των συνόρων του Πακιστάν με το Αφγανιστάν. Η ορεινή περιοχή υπήρξε εδώ και πολύ καιρό εστία στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρει το BBC, τo TTP έχει μια στενή αλλά διφορούμενη σχέση με τους Αφγανούς Ταλιμπάν.

Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν πέρυσι, το TTP έχει εντείνει τις επιθέσεις του στο Πακιστάν, σκοτώνοντας δεκάδες κυβερνητικούς στρατιώτες το 2021.

Δεν είναι σαφές ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι όροι οποιουδήποτε διακανονισμού.

Μια εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως μεταξύ των δύο πλευρών για ένα ισλαμικό φεστιβάλ έληξε την 30η Μαΐου. Στο παρελθόν, παρόμοιες συμφωνίες κατέρρευσαν γρήγορα.

Το TTP ιδρύθηκε το 2007 ως απάντηση σε μια πακιστανική στρατιωτική επιχείρηση εκκαθάρισης του τεμένους Λαλ Μαστζίντ στο Ισλαμαμπάντ, όπου κυριαρχούσε ένας ακραίος ιεροκήρυκας. Ο ιδρυτής της ομάδας, Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, εθεωρείτο κάποτε κοντά στην υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, την ISI.

Σύμφωνα με την Αμίρα Τζαντούν, επίκουρη καθηγήτρια στη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών στο West Point, οι δεσμοί μεταξύ των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και του Πακιστάν χρονολογούνται από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ και την πτώση της πρώτης κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αργότερα το ίδιο έτος.

Μετά τη σύστασή του, το TTP προχώρησε σε επιθέσεις κατά του πακιστανικού κράτους, στοχεύοντας τόσο πολίτες όσο και δυνάμεις ασφαλείας. Ο πακιστανικός στρατός αντέδρασε και απέλασε την ηγεσία του TTP στο Αφγανιστάν, όπου εδρεύει από το 2015, διεξάγοντας πόλεμο «χαμηλής έντασης» εναντίον του Πακιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα