ΑΘΗΝΑ
08:52
|
01.05.2024
Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές που, όπως είπε, ηγήθηκαν των στρατευμάτων που εμπλέκονται σε φρικαλεότητες στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τους ως «χασάπηδες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 65 ακόμη ατόμων που στοχοποιήθηκαν στον τελευταίο γύρο κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση των περισσότερων εισαγωγών πετρελαίου και αφαίρεση του κορυφαίου δανειστή της Ρωσίας, Sberbank, από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Μεταξύ των 65 ατόμων που κατονομάστηκαν βρίσκεται ο Αζάτμπεκ Ομούρμπεκοφ, ο οποίος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδήγησε τα ρωσικά στρατεύματα καθώς «σκότωναν, βίαζαν και βασάνιζαν πολίτες στην Μπούτσα», δίνοντάς του το παρατσούκλι «χασάπης της Μπούτσα». Η Ρωσία αρνήθηκε ότι σκότωσε αμάχους στην Μπούτσα.

Ονομάζεται επίσης ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ένας στρατηγός που η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρίζεται ότι επέβλεψε την πολιορκία και τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης που σκότωσαν χιλιάδες. Ρωσικές επιθέσεις στο λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας έπληξαν ένα μαιευτήριο και ένα θέατρο, σκοτώνοντας εκατοντάδες παιδιά, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκαλώντας τον «χασάπη της Μαριούπολης».

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο αμάχους στη Μαριούπολη και δήλωσε ότι τα περιστατικά, όπως ο βομβαρδισμός του θεάτρου και η επίθεση στο μαιευτήριο, οργανώθηκαν για να ενοχοποιήσουν τη Ρωσία. 

Ο τελευταίος κατάλογος κυρώσεων περιλαμβάνει επίσης την Αλίνα Καμπάεβα, πρώην Ολυμπιονίκη στη γυμναστική και στη συνέχεια μέλος του κοινοβουλίου του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία περιγράφεται ως «στενά συνδεδεμένη» με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και ο ίδιος αρνήθηκε ότι συνδέονται ρομαντικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε επίσης κυρώσεις εναντίον της Ελισαβέτα και του Νικολάι Πεσκόφ, παιδιά του εκπροσώπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, καθώς και κατά της συζύγου του Πεσκόφ και πρώην πρωταθλήτριας στο πατινάζ στον πάγο, Τατιάνα Νάβκα.

Ανάμεσα στα 65 ονόματα ήταν και η Αλεξάνδρα Μελνιτσένκο, σύζυγος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου και επιχειρηματία Αντρέι Μελνιτσένκο, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις τον Μάρτιο, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση «Τον Μάρτιο του 2022, η Αλεξάνδρα Μελνιτσένκο αντικατέστησε τον σύζυγό της ως πραγματικός ιδιοκτήτης της Firstline Trust».

Οι τελευταίες κυρώσεις έπληξαν επίσης τον Αρκάντι Βολόζ, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Yandex, του ρωσικού διαδικτυακού κολοσσού, μερίδιο του οποίου κατέχουν κρατικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η Yandex προωθεί κρατικές αφηγήσεις και μειώνει την προβολή του περιεχομένου που ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία. Οι μετοχές της Yandex υποχώρησαν έως και 10 τοις εκατό μετά την ανακοίνωση της ΕΕ, αν και αργότερα ανέκαμψαν, σημειώνοντας απώλεια 6 τοις εκατό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στόχευσε επίσης το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών της Ρωσίας, το οποίο η Μόσχα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση των ευρωομολόγων της χώρας μετά την απόσυρση της Citibank, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας για τη χώρα.

Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών είναι ένας ειδικευμένος οργανισμός που διατηρεί χρεόγραφα όπως μετοχές ώστε να μπορεί εύκολα να μεταφερθεί η ιδιοκτησία τους μέσω λογιστικής εγγραφής αντί για τη μεταφορά φυσικών πιστοποιητικών.

Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές του σε ευρώ λόγω των τελευταίων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα