«Η Μολδαβία έχει πληγεί από πολλαπλούς κραδασμούς τα τελευταία χρόνια, από την πανδημία του κορονοϊού έως μια δριμεία ξηρασία που μείωσε τη γεωργική παραγωγή κατά 34 τοις εκατό το 2020 και την ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου που ώθησε τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξηθούν κατά περίπου 400 τοις εκατό το δεύτερο εξάμηνο του 2021», ανέφερε η ανακοίνωση. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατάσταση στη γειτονική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τις οικονομικές προοπτικές της Μολδαβίας.
«Αυτή η δημοσιονομική στήριξη θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της χώρας, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική στη μακροπρόθεσμη ατζέντα για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη Μολδαβία», δήλωσε η Διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μολδαβία, Ινγκούνα Ντομπράτζα.
Η Μολδαβία έγινε μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας το 1992. Στη χώρα έχουν διατεθεί πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περισσότερα από 60 έργα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το χαρτοφυλάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας περιλαμβάνει επί του παρόντος 12 ενεργά έργα αξίας 638,1 εκατομμυρίων δολαρίων.