ΑΘΗΝΑ
05:06
|
02.05.2024
«Όποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα θα αφορά την Ελλάδα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Ελλάδα, σημείο εισόδου για το φυσικό αέριο για την ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο βοηθώντας την Ευρώπη να επιτύχει ενεργειακή αυτονομία λόγω της θέσης και των επενδύσεών της, όπως ένα νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στην Αστυπάλαια, που ονομάζεται και πεταλούδα του Αιγαίου λόγω του σχήματός της, για να επιβλέψει ένα έργο που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση και η γερμανική Volkswagen για την αντικατάσταση όλων των οχημάτων του νησιού με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά νέες διαδρομές φυσικού αερίου και εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους, καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.

«Όσον αφορά το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο οικονομικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο ή το Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα θα αφορά την Ελλάδα».

Η Ελλάδα διαθέτει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλες δύο εγκαταστάσεις LNG. Η μία από αυτές πρόκειται να είναι πλωτή εγκατάσταση στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Η χώρα επίσης επεκτείνει το ηλεκτρικό της δίκτυο για να μπορέσει να αξιοποιήσει περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία αναμένεται επίσης να είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν τις εισαγωγές και την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, καθώς και να εισάγουν φυσικό αέριο από άλλες αγορές και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια ματιά στο μέλλον», είπε με φόντο ένα λόφο διάσπαρτο με παραδοσιακούς ασβεστωμένους ανεμόμυλους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το φυσικό αέριο είναι μόνο ένα μεταβατικό καύσιμο και έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ελπίζει ότι η Αστυπάλαια, που μετατρέπεται σταδιακά σε ένα καταπράσινο νησί, θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για όλα τα ελληνικά νησιά.

«Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγει τη φθηνότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια, και είναι άφθονη και μας ανήκει. Δεν χρειάζεται να βασιστούμε σε κανέναν άλλο», είπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις ρεύματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, της τουριστικής περιόδου αιχμής, όπου αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συστημάτων ψύξης. 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο οι ανεμογεννήτριες όσο και οι ηλιακοί συλλέκτες, θα λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα, είπε, και η Ελλάδα, η οποία απομακρύνεται από τον άνθρακα, έχει ακόμα κάποιες μονάδες άνθρακα που λειτουργούν για εφεδρεία και επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με ένα μεγάλο μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας να προέρχεται από φυσικό αέριο, η Αθήνα έχει υιοθετήσει μέτρα ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τους διογκούμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζει για μια πανευρωπαϊκή απάντηση.

«Φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό αν δεν έχουμε μια πιο δραστική και μόνιμη λύση», είπε, αναγνωρίζοντας ότι η χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας «δεν ήταν πάντα εύκολη».

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τα νησιά Κω και Ψέριμο, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Τουρκία.

Ερωτηθείς εάν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία θα μπορούσαν να βελτιωθούν, είπε:

«Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν αυτοί που ξεπεράσαμε τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα