ΑΘΗΝΑ
01:24
|
07.07.2024
Οικογένειες θυμάτων και επιζώντες της σφαγής στη Μαρικάνα διαδηλώνουν καθώς εκδικάζεται η μήνυση κατά του προέδρου της χώρας Σιρίλ Ραμαφόζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας (EFF), το αριστερό και τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Νότιας Αφρικής, πραγματοποίησε, χθες Πέμπτη, συγκέντρωση μαζί με τις  οικογένειες των θυμάτων και τους επιζώντες της μαζικής επίθεσης στη Μαρικάνα, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Νότιου Γκαουτένγκ, όπου εκδικάζεται η αγωγή κατά του προέδρου της χώρας Σιρίλ Ραμαφόζα.

Στις 16 Αυγούστου 2012, η αστυνομία στη Μαρικάνα, βορειοδυτική επαρχία της Νότιας Αφρικής,  άνοιξε πυρ  εναντίον εκατοντάδων εργαζομένων σε ορυχείο της Lonmin Platinum που διαμαρτύρονταν ζητώντας βασικό μισθό 800 δολ. τον μήνα, με αποτέλεσμα 44 θανάτους, περισσότερους από 70 τραυματισμούς. και 250 συλλήψεις.

Οι οικογένειες των θυμάτ5ων και οι εργαζόμενοι υπέβαλαν μήνυση το 2015 , η οποία για δέκα χρόνια δεν εκδικάστηκε, ζητώντας από το δικαστήριο να θεωρήσει τον πρόεδρο της χώρας Σιρίλ Ραμαφόζα, ο οποίος ήταν μη εκτελεστικός διευθυντής της Lonmin Platinum την εποχή των δολοφονιών, προσωπικά υπεύθυνο για τη δολοφονική επίθεση του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού και να επιδικάσει αποζημίωση ύψους 66 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τομέα εργασίας του EFF, οι οικογένειες είναι αποθαρρυνμένες από την έλλειψη προόδου στην υπόθεση. «Φτωχοί εργάτες σφαγιάστηκαν στη Μαρικάνα και εδώ και 10 χρόνια δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Θέλουμε ο πρόεδρος να απαντήσει για αυτό που συνέβη», ανέφερε.

Ο Ραμαφόσα, ο οποίος ήταν μέτοχος στην Lonmin Platinum την εποχή της επίθεσης, έχει κατηγορηθεί από πολιτικούς αντιπάλους ότι χρησιμοποίησε τη θέση του στην κυβέρνηση για να επηρεάσει τη βάναυση απάντηση της πολιτειακής αστυνομίας στη διαμαρτυρία.

Η Εξεταστική Επιτροπή για τη Μαρικάνα, που συστάθηκε από το κράτος το 2014 για να διερευνήσει την υπόθεση, εξέτασε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε ο Ραμαφόσα σε άλλους μετόχους της Lonmin Platinum και τον υπουργό Ασφαλείας, στα οποία αναφερόταν στους διαδηλωτές ως «εγκληματίες» και συμβούλευε τις αρχές επιβολής του νόμου να προβούν σε «παράλληλες ενέργειες».

Παρόλο που η επιτροπή απάλλαξε τον πρόεδρο της χώρας, δικηγόροι της ομάδας που εκπροσωπεί εκπροσωπεί τους 329 αιτούντες αποζημίωση, υποστηρίζο9υν ότι τα email που έστειλε έθεσαν σε κίνηση τους τροχούς για τη θανατηφόρα απάντηση της αστυνομίας.

«Ο Ραμαφόσα έστειλε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – όπου χαρακτήρισε εγκληματική πράξη αυτό που ήταν πραγματικά μια εργατική διεκδίκηση και ζήτησε «παράλληλη δράση» – στις 15 Αυγούστου… Την επόμενη μέρα στις 4 μ.μ. οι εργαζόμενοι σφαγιάσθηκαν. Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των email που έστειλε και των δολοφονιών», υποστηρίζουν.

«Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη σφαγή της Μαρικάνα και η μεγαλύτερη νομική πρόοδος που έχουμε κάνει είναι ότι επιτέλους θα περάσουμε την ημέρα μας στο δικαστήριο», προσθέτουν.

Στην έρευνα το 2014, ο Ραμαφόσα υποστήριξε ότι τα email του προς την κυβέρνηση είχαν σκοπό να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες ζωών, αφού τουλάχιστον εννέα άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τις ημέρες πριν από την επίθεση της αστυνομίας. «Η αναφορά σε «παράλληλη δράση» στην επικοινωνία μου μέσω email της 15ης Αυγούστου 2012 ήταν για να υποδείξω ότι πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να τερματιστεί η βία και οι θάνατοι», κατέθεσε. «Καλούσα για ειρήνη και για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να σωθούν ζωές».

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστυνομία: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στις 6/7 στο Παλαιό Φάληρο

Ανοίγει τις πύλες του το 25ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας

Ελευσίνα: Έξωση σε ΑμεΑ πρωταθλήτρια της Εθνικής

Υπόθεση Σύντροφοι-Συντρόφισσες: Αναβολή της δίκης, συνεχίζεται η ταλαιπωρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα