ΑΘΗΝΑ
14:28
|
15.11.2024
Γάλλοι διπλωμάτες προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 2/6 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές προσωπικού και τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για δεύτερη φορά στην ιστορία του – εξαιρουμένων του κλαδικού περιορισμένου κινήματος – το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέβη σε μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση το πρωινό της Πέμπτης 2/4. Τα μέλη του διαδηλώνουν κατά της μεταρρύθμισης της ανώτατης δημόσιας διοίκησης που επιφέρει περικοπές προσωπικού και τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίες λένε ότι θα μπορούσαν να βλάψουν την παγκόσμια θέση της χώρας.

Εκατοντάδες μέλη του διπλωματικού προσωπικού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πρεσβευτών, συμμετείχαν στην απεργία, την οποία είχαν κινήσει νεαροί δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών. Με συνθήματα όπως: «Η διπλωματία σε κίνδυνο», «Η επένδυση για την ειρήνη αξίζει τον κόπο, όχι;» και «Δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη διπλωματία με διπλωμάτες μικρής διάρκειας», οι απεργοί κατέκριναν έντονα τις νέες διπλωματικές μεταρρυθμίσεις λίγα μέτρα μακριά από την Quai d’Orsay.

«Είναι ιστορικό γεγονός, καθώς καταφέραμε να ενώσουμε πολλούς ανθρώπους. Δεν έχουμε, βέβαια, συνδικαλιστικό DNA στην κινητοποίηση, αλλά καταφέραμε να ξεκινήσουμε αυτή τη μεγάλης κλίμακας απεργία, λέει ο Pierre, 28χρονος εργαζόμενος στο Υπουργείο, στην εφημερίδα Libération.

Το κίνημα ξεκίνησε από μια ομάδα σχεδόν 600 διπλωματών, με την υποστήριξη μιας διασυνδικαλιστικής ένωσης οργανώσεων όπως η CFTC, η CGT, η Solidaires, η FUS και άλλων «οικιακών» οργανώσεων του υπουργείου. Για τον Πιερ, συντάκτη σε στρατηγικές υποθέσεις που ειδικεύεται σε θέματα κυβερνοασφάλειας, είναι το ίδιο το επάγγελμα του διπλωμάτη που διακυβεύεται: «Αυτή η μεταρρύθμιση είναι το τελευταίο χτύπημα μετά από τριάντα χρόνια μειώσεων πόρων και προσωπικού. Πέρα από την καριέρα μας, το μέλλον μας, είναι επίσης η δράση της Γαλλίας στον κόσμο και η προστασία των Γάλλων στο εξωτερικό που τίθεται σε κίνδυνο

Όλα ξεκίνησαν με διάταγμα που δημοσιεύτηκε διακριτικά ανήμερα του Πάσχα. Το κείμενο επισημοποιεί την αναμόρφωση της ψηλής πυραμίδας του υπουργείου Εξωτερικών. Δύο ιστορικά όργανα, αυτό των Πληρεξουσίων Υπουργών και των Συμβούλων Εξωτερικών Υποθέσεων, «βρίσκονται σε αφανισμό». Προορίζονται να ενταχθούν στο νέο σώμα των «Κρατικών Διοικητών», που εκπαιδεύονται στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υπηρεσίας (πρώην ΕΝΑ).

Σε αυτή τη νέα δεξαμενή ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων, οι διπλωμάτες θα συγχωνευτούν με νομάρχες, οικονομικούς ή γεωργικούς επιθεωρητές στην ευρύτερη δημόσια διοίκηση. Αυτή η μεταρρύθμιση, υποστηρίζουν οι διπλωμάτες, εκτός από ανταγωνισμό για τις θέσεις εργασίας, θα υποβαθμίσει και την υπηρεσία των διπλωματών, η οποία χρειάζεται χρόνο για να αποκτηθεί.

Όλοι οι απεργοί διπλωμάτες συμφωνούν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μια συνάντηση στο Quai d’Orsay προκειμένου να «συντάξει έναν κοινό κατάλογο όλων των θεμάτων στο τραπέζι: αποστολές, οργάνωση, ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι, διαδρομές και καταστατικό». διευκρινίζει το δελτίο τύπου που δημοσίευσαν αυτή την Πέμπτη οι απεργοί.

Από την άλλη, αξιωματούχοι του υπουργείου είπαν ότι οι μεταρρυθμίσεις, που ψηφίστηκαν με διάταγμα τον περασμένο μήνα και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο, θα διατηρήσουν το διπλωματικό επάγγελμα και τη σταδιοδρομία.

Η Γαλλία έχει το τρίτο μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με περίπου 1.800 διπλωμάτες και περίπου 13.500 αξιωματούχους που εργάζονται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πούτιν και Αλίγεφ συζητούν την υλοποίηση κοινών έργων βιομηχανίας και μεταφορών

ΣΥΡΙΖΑ: Για τη νέα εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, οι πολίτες δεν αναζητούν παρηγοριά, αλλά λύσεις

Αμπχαζία: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο με άρωμα…Μαϊντάν

Χριστοδουλίδης για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους: «Η παρανομία δεν παράγει Δίκαιο»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα