ΑΘΗΝΑ
22:54
|
06.05.2024
«Oι ενέργειες της Κίνας  έχουν αντίκτυπο στο μέλλον της Ευρώπης» είπε η Σέρμαν, λέγοντας κατά τα άλλα πως οι ΗΠΑ «δεν επιζητούν τη σύγκρουση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την εξασφάλιση της ενεργειακής «απεξάρτησης» από την Ρωσία, οι ΗΠΑ απαιτούν ακόμη πιο απροκάλυπτα από την ΕΕ (όπως άλλωστε αναμενόταν…) να κόψει τα πολλά πάρε-δώσε με την Κίνα και να τις βοηθήσει να αντιπαλέψουν την εντεινόμενη σινική επιρροή στον κόσμο.

Την απαίτηση αυτή με την μορφή «έκκλησης» διατύπωσε σήμερα στην ΕΕ η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης.

ΗΠΑ: Η Γουέντι Σέρμαν αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών - Γιατί αντιδρούν οι  Ρεπουμπλικάνοι

«Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε στο ότι το Πεκίνο θα αλλάξει τη συμπεριφορά του» είπε η Σέρμαν επιδιώκοντας ουσιαστικά αυτό που υποτίθεται πως αρνήθηκε.

Κατήγγειλε  στη συνέχεια την…«οικονομική παρενόχληση» της Κίνας προς την Ευρώπη, αναφέροντας ως παράδειγμα το πρόσφατο σινικό εμπάργκο στις εξαγωγές της Λιθουανίας, αλλά και τις δυσκολίες της γερμανικής εταιρείας Adidas το πρώτο τρίμηνο από την απότομη πτώση των πωλήσεών της Κίνα.

«Ακόμα κι αν το Πεκίνο βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά (..), οι ενέργειες της Κίνας  έχουν αντίκτυπο στο μέλλον της Ευρώπης» είπε η Σέρμαν. Κατά τα λοιπά ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «δεν επιζητούν τη σύγκρουση  με την Κίνα».

Οι ΗΠΑ απαιτούν να έχουν λόγο και στις σχέσεις…Ρωσίας-Κίνας

Παρατηρώντας τις κινήσεις στενότερης συνεργασίας της Ρωσίας με την Κίνα ώστε να αναπληρώσει τους οικονομικούς δεσμούς που περιορίζει με τη Δύση, η Σέρμαν ανέφερε πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «προσεκτικά» τη ρωσο-σινική συμμαχία. Είχε δε το θράσος στη συνέχεια να απειλήσει την Κίνα με… «συνέπειες» σε περίπτωση που επιλέξουν να στείλουν οπλικά συστήματα στη Ρωσία.

Κατηγόρησε επίσης το Πεκίνο ότι αναπαράγει μαζικά την «παραπληροφόρηση» της Μόσχας, εκφράζοντας αφενός αμφιβολία εάν από αυτό θα ωφεληθεί η Κίνα και αφετέρου προβλέποντας πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θα είναι παρίας στη διεθνή κοινότητα για πολύ καιρό».

Νέα περιοδεία Σέρμαν στη ΝΑ Ασία

Η Σέρμαν πάντως ετοιμάζεται για νέα περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία από την ερχόμενη Κυριακή, 5 Ιουνίου ως τις 14 Ιουνίου.

Πρώτα θα επισκεφθεί τη Νότια Κορέα και Φιλιππίνες σε μία επιπρόσθετη προσπάθεια να περιορίσει, όσο μπορεί, τις σχέσεις αμφοτέρων χωρών με τον μεγάλο ανταγωνιστή της Ουάσιγκτον, το Πεκίνο.

Στη Σεούλ όπως αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, θα συναντηθεί και με τον Ιάπωνα ομόλογό της υφυπουργό Εξωτερικών Μόρι Τακέο με σκοπό να πραγματοποιήσουν στη συνέχεια τριμερή συνάντηση ΗΠΑ-Ν.Κορέας και Ιαπωνίας με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό της Τσο Χγιουν Ντον.

Στη συνέχεια θα μεταβεί σε Βιετνάμ, και Λάος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα