ΑΘΗΝΑ
20:53
|
19.04.2024
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προειδοποίησε για το «δικαίωμα» του Ισραήλ να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις γνωστές απειλές του Ισραήλ για το δήθεν «δικαίωμά του» να «δράσει» κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος άκουσε σήμερα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας),Ραφαέλ Γκρόσι κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαν στην Ιερουσαλήμ.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρεται πως «προειδοποιήθηκε» ο Γκρόσι πως το Ιράν «προχωρά στην ανάπτυξη» πυρηνικού όπλου παραπλανώντας τον κόσμο με «ψεύτικες πληροφορίες και ψέματα για να αποκρύψει την δουλειά του».Ανέφερε πως υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» να αντιμετωπίσει το Ισραήλ το Ιράν «με όλα τα μέσα» για να το αποτρέψει από την απόκτηση πυρηνικού όπλου (που το ίδιο το Ισραήλ κατέχει εδώ και δεκαετίες). Κάλεσε επίσης την ΙΑΕΑ να στείλει στην Τεχεράνη «ένα σαφές και ευθύ μήνυμα σε επικείμενη σύνοδο του ΔΣ του οργανισμού σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μη δεδηλωμένων ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Ο Γκρόσι από την πλευρά του λίγο πριν αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ για την Βιέννη (όπου είναι η έδρα της ΙΑΕΑ) δήλωσε πως στη διάρκεια της συνάντησης με τον Μπένετ «έκαναν σημαντική ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα». Εξήγησε στο Ισραήλ (που δεν έχει υπογράψει την διεθνή Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, ΝΡΤ) τη «σημασία των ασφαλιστικών δικλείδων της ΙΑΕΑ και της Συμφωνίας ΝΡΤ για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Η εμφάνιση του Γκρόσι στην Ιερουσαλήμ , που έγινε με πρόσκληση της ισραηλινής κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε στο φόντο των πολύμηνων αντιπαραθέσεων και των «παγωμένων» (από την άνοιξη) διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν σε σχέση με την διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα την οποία εγκατάλειψαν μονομερώς οι ΗΠΑ επί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ισραήλ αλλά και οι ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς εκτοξεύσει απειλές κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος πραγματοποιώντας πριν λίγες μέρες και στρατιωτικές ασκήσεις  με σενάριο επιδρομές  σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα