Όστις λέγειν μεν εύ, τα δ’ έργ’ εφ’ οίς λέγει αισχρ’ εστί, τούτου το σοφόν ουκ αινώ ποτέ.
Δεν θα επαινέσω ποτέ το μυαλό αυτού που μιλάει ωραία, αλλά που οι πράξεις του γι’ αυτά που λέει, είναι αισχρές.
Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός
Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, με τα εργατικά ατυχήματα και -κυρίως- τα δυστυχήματα να αυξάνονται δραματικά, ενώ η κυβέρνηση αναλώνεται σε ασκήσεις ευαισθησίας επί χάρτου.
Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας γραμματείας της ΓΣΕΕ, φέτος 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε εργατικά και αγροτικά δυστυχήματα τους πρώτους πέντε μήνες. Αριθμός αντίστοιχος με τον ετήσιο απολογισμό θυμάτων άλλες χρονιές!
Στον κατάλογο των θυμάτων δεν συμπεριλαμβάνονται οι σοβαρά τραυματισμένοι, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή μετά από σύντομη ή μακρά νοσηλεία, κατά περίπτωση.
Ο μηνιαίος μέσος όρος δυστυχημάτων ήταν δύο τον μήνα έως το 2020.
Πλέον, ξεπερνά τα τέσσερα το μήνα.
Ο Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός MSc, Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ, Εθνικός Αντιπρόσωπος ΥΑΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Vision Zero της Κομισιόν, κάνει λόγο για «ανθρωποθυσία στους χώρους εργασίας, έλλειψη πολιτικής βούλησης, ατιμωρησία των κακών εργοδοτών και παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης». Προσθέτει δε, ότι «οι θάνατοι στους χώρους εργασίας έχουν καθαρά ταξικό πρόσημο, καθώς φτωχοί και απροστάτευτοι εργαζόμενοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι».
Η κυβέρνηση, υποβάθμισε αρχικά από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση στη συνέχεια με τον 4808/2021 απέσπασε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας ώστε να το μετατρέψει σε «ανεξάρτητη αρχή» ,γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 187 για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία, σύμφωνα με την οποία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να είναι οργανικά τμήματα του Υπουργείου.
Εντωμεταξύ, οι αρμόδιοι αναφέρονται από το βήμα συνεδρίων στην… ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας στην εργασία και παρουσιάζουν τα «βήματα που έχουν γίνει», δίδοντας μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολυδιαφημισμένη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, η οποία μέχρι πρότινος και για έναν χρόνο από την ψήφιση του νόμου που προέβλεπε την δημιουργία της, παρέμενε ακέφαλη!
Τελικά, το κεφάλι βρέθηκε:
Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για το θέμα, έγιναν συνταρακτικές (ή μήπως αναμενόμενες;) αποκαλύψεις.
Ο κ. Γιώργος Τζιλιβάκης, επελέγη από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ως ο πλέον κατάλληλος για τη θέση, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο κ. Τζιλιβάκης στην διαδικασία μοριοδότησης που προηγήθηκε, κατείχε την τέταρτη θέση.
Οι αντιδράσεις προέκυψαν από τον δεύτερο της μοριοδότησης. Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Καταπόδη, ο οποίος είναι πρόεδρος της Αρχής Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων.
Πρόκειται για Αρχή υπό κατάργηση, καθώς θα αντικατασταθεί από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Ο κ. Καταπόδης, ο οποίος σημειωτέων είναι και κουμπάρος του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, βρέθηκε εκτός κούρσας, καθώς η πενταμελής Επιτροπή που είχε συστήσει ο υπουργός Εργασίας, για να ελέγξει τις υποψηφιότητες, πρότεινε τελικά στον κ. Χατζηδάκη, δύο υποψηφίους: Την πρώτη και τον… τέταρτο!
Έτσι, ο κ. Καταπόδης, απέστειλε επίσημη διαμαρτυρία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία ουσιαστικά «φωτογραφίζει» παρέμβαση του κ. Γεραπετρίτη!
Όπως έγινε γνωστό από την αντιπολίτευση, η πρώτη ανάμεσα σε συνολικά 23 υποψηφίους, συγκέντρωσε 4.220 μόρια. Ακολούθησε ο κ. Καταπόδης με 3.640 μόρια, ενώ ο τρίτος είχε λάβει 3.260, για να έρθει με μόλις 2.750 μόρια ο κ. Τζιβιλάκης, στην τέταρτη θέση.
Και κάποιοι εργαζόμενοι, θα βρεθούν από αύριο (και πάλι) σε χώρους εργασίας, όπου θα παίζουν τη ζωή τους κορώνα- γράμματα…