Ο πρόεδρος της Τυνησίας Καϊς Σαϊέντ εξέδωσε την Τετάρτη προεδρικό διάταγμα για την απόλυση 57 δικαστών. Ο Σαϊέντ υποσχέθηκε να εκδώσει σύντομα διάταγμα για να αποκαλύψει τα ονόματα των δικαστών τους οποίους κατηγόρησε για «αλλαγή της πορείας ορισμένων υποθέσεων, διακοπή των ερευνών σε φακέλους τρομοκρατίας και διάπραξη οικονομικής και ηθικής διαφθοράς».
Στις 12 Φεβρουαρίου, ο Σαϊέντ υπέγραψε διάταγμα σχετικά με τη σύσταση του Προσωρινού Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που αντικαθιστά το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο κατηγόρησε για έλλειψη ανεξαρτησίας και παράταση της περιόδου αντιδικίας σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ενώ προήδρευσε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, ο Σαϊέντ υποστήριξε ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον των δικαστών είναι: «Διαταραχή της ολοκλήρωσης της έρευνας 6.268 φακέλων τρομοκρατών, μη αμεροληψία, υπέρβαση εξουσιών και κατεύθυνση των ερευνών».
Σύμφωνα με τον Σαϊέντ, οι κατηγορίες περιλαμβάνουν επίσης: «Βοήθεια σε άτομο που θεωρείται ύποπτο ως τρομοκράτης και στο οποίο χορηγήθηκε τυνησιακή υπηκοότητα, συνέργεια με αυτό που είναι γνωστό ως «μυστικό μηχανισμό» και συνέργεια με πολιτικά κόμματα, οικονομική διαφθορά, δωροδοκία, εξωφρενικό πλουτισμό και ηθική διαφθορά.»
Από τις 25 Ιουλίου 2021, η Τυνησία γνώρισε μια σοβαρή πολιτική κρίση όταν ο Σαϊέντ επέβαλε έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης της κυβέρνησης και του διορισμού νέας, της διάλυσης του κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και της έκδοσης νομοθεσίας με προεδρικά διατάγματα.
Επιπλέον, ο Σαϊέντ αποφάσισε να διεξαγάγει δημοψήφισμα για ένα νέο σύνταγμα στις 25 Ιουλίου, ορίζοντας πρόωρη ημερομηνία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου και παραχωρώντας στον εαυτό του το δικαίωμα να διορίσει τρία από τα επτά μέλη της Ανεξάρτητης Ανώτατης Αρχής για τις Εκλογές, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρό του.
Πέντε κόμματα ξεκινούν εκστρατεία για την κατάργηση του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα
Πέντε τυνησιακά κόμματα ανακοίνωσαν την Πέμπτη την έναρξη εκστρατείας για την κατάργηση του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα.
Αυτό έγινε σε κοινή δήλωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Δημοκρατικού Ρεύματος, του Δημοκρατικού Φόρουμ για την Εργασία και τις Ελευθερίες, του Εργατικού Κόμματος και του κόμματος του Δημοκρατικού Μοντερνιστικού Πόλου, που διαβάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Εργατικού Κόμματος Χάμα Χαμάμι σε συνέντευξη Τύπου στην Τύνιδα.
Ο Χαμάμι επιβεβαίωσε ότι τα κόμματα θα ξεκινήσουν μια εθνική εκστρατεία για την κατάργηση του δημοψηφίσματος για το σύνταγμα, ξεκινώντας από την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε αυτό, μέχρι την έκκληση για μποϊκοτάρισμα. Θα πραγματοποιηθεί μια σειρά ανεξάρτητων ενεργειών πεδίου και μέσων ενημέρωσης για την προστασία του χώρα από τους κινδύνους διάλυσης και αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας και καταπάτησης των δημοσίων και ατομικών ελευθεριών».
Και συνέχισε: «Θα είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, προσωπικότητες και δραστηριότητες που συμφωνούν με τους στόχους της εκστρατείας και την ανεξαρτησία της για την κατάργηση του δημοψηφίσματος».
Τα κόμματα τόνισαν: «Το σχέδιο του δημοψηφίσματος είναι σοβαρό, μέσω του οποίου ο απόλυτος κυρίαρχος (Πρόεδρος Σαϊέντ) σκοπεύει να προσθέσει ψευδή νομιμότητα σε έτοιμες αποφάσεις».
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ισάμ Τσέμπι επιβεβαίωσε: «Σήμερα, καλούμε να μποϊκοτάρουμε και να καταργήσουμε το δημοψήφισμα επειδή αρνούμαστε να μετατρέψουμε την Τυνησία σε αδίστακτο κράτος και να επιστρέψουμε στην πορεία του συντάγματος για εκμετάλλευση υπέρ ενός απόλυτου κυρίαρχου».
Ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Τρέχοντος Κόμματος Γκάζι Τσαουάτσι δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου: «Το δημοψήφισμα παραβιάζει το σύνταγμα, τα διεθνή πρότυπα και την κυριαρχία του λαού. Οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της Τυνησίας έχουν γίνει τρομερές και θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φιάσκο.»