ΑΘΗΝΑ
00:40
|
05.05.2024
Δυσφορία στο Κίεβο με τη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας. Δριμεία κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η πόρτα με τη Ρωσία θα πρέπει να μείνει ανοιχτή, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων μετά τον πόλεμο», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνοντας ουσιαστικά μήνυμα προς τους συμμάχους του στη Δύση, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να ταπεινωθεί, ώστε να επιτραπεί η βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες. Αυτή η δήλωση Μακρόν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κιέβου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα να απαντά πως οι σύμμαχοί μας «πρέπει να εστιάσουν στο πώς να βάλουν τη Ρωσία στη θέση της καθώς φροντίζει η ίδια να αυτοταπεινώνεται».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε ένα «ιστορικό και θεμελιώδες» λάθος με την εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποίησε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση των συγκρούσεων. Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν είχε «απομονωθεί» και στη συνέχεια δεν ήξερε τι να κάνει. «Το να απομονώνεσαι είναι ένα πράγμα, αλλά το να μπορείς να βγεις από αυτό είναι ένας δύσκολος δρόμος», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μιλώντας σε ομάδα περιφερειακών εφημερίδων στη Γαλλία, ο Μακρόν είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες, να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματικής οδού». Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να αποτελεί «μια μεσολαβητική δύναμη», πρόσθεσε ο πρόεδρος, λέγοντας ότι έχει αφιερώσει «χρόνο και ενέργεια» –μεταξύ αυτών εντάσσονται και οι διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν– για να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω και σε ευρύτερο επίπεδο. 

«Έχω χάσει το μέτρημα των συνομιλιών που είχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Δεκέμβριο», είπε ο Μακρόν. Ανήλθαν σε 100 ώρες, πρόσθεσε, οι οποίες ήταν «κατόπιν αιτήματος» του προέδρου της Ουκρανίας, Βολομίντιρ Ζελένσκι. 

Η αντίδραση Κουλέμπα

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε τις εκκλήσεις του Μακρόν περί «μη ταπείνωσης» της Ρωσίας, κρίνοντας ότι αυτή η θέση θα μπορούσε «μόνο να ταπεινώσει τη Γαλλία».

«Οι εκκλήσεις για αποφυγή ταπείνωσης της Ρωσίας μπορούν μόνο να ταπεινώσουν τη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επειδή η Ρωσία αυτοταπεινώνεται. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πώς να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της. Αυτό θα φέρει ειρήνη και θα σώσει ζωές», ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα