ΑΘΗΝΑ
02:51
|
25.04.2024
Άρθρο του Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα China Daily στα αγγλικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η 50η επέτειος από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας συμπίπτει με έναν αυξημένο ρυθμό στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Εκτός από την οικονομική τους συνεργασία, ένα άλλο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κοινό πρόγραμμα σπουδών «Ελληνικοί και Κινεζικοί Πολιτισμοί: Μια συγκριτική προσέγγιση», το οποίο εγκαινιάζει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Πελοπόννησο και το Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο της Κίνας στο Τσονγκκίνγκ το 2022-2023.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών δεν είναι νέες. Έχουν βαθιές ρίζες στον κοινό σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς του άλλου και στην αμοιβαία αναγνώριση της ιστορικής πορείας κάθε χώρας. Πάνω απ’ όλα, οι λαοί μας είναι οι σύγχρονοι εκπρόσωποι δύο αρχαίων πολιτισμών: της Ελλάδας, της γενέτειρας του δυτικού πολιτισμού, και της Κίνας, της γενέτειρας του ανατολικού πολιτισμού.

Εκτός από τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, η Ελλάδα και η Κίνα έχουν αναπτύξει στενή οικονομική συνεργασία με την πάροδο των ετών, ειδικά μετά το 2006, όταν υπέγραψαν τη συμφωνία Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης (Integrated Strategic Partnership), η οποία αναβάθμισε τις διμερείς σχέσεις από το επίπεδο της εποικοδομητικής δέσμευσης σε στρατηγική εταιρική σχέση. Αυτή αποδείχθηκε μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση. Από τη μία πλευρά, η συμφωνία διευκόλυνε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες αποδείχθηκαν εξαιρετικά κερδοφόρες, και από την άλλη πλευρά, η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί από πολλές απόψεις.

Το εμβληματικό έργο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας αποτελεί αναμφίβολα η επένδυση της China Ocean Shipping Co, ή COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά. Όταν άλλοι ανέλαβαν μια πολιτική «αναμονής και παρατήρησης», η COSCO ήταν αυτή που εμπιστεύτηκε την αξία του λιμανιού, ενός στρατηγικά τοποθετημένου μεσογειακού λιμανιού που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα και υπερβαίνουν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Από το 2021, η COSCO είχε επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,07 δισεκατομμύρια δολάρια) με αποτέλεσμα 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας σε συναφείς υπηρεσίες. Το λιμάνι του Πειραιά είναι πλέον το κορυφαίο λιμάνι της Μεσογείου όσον αφορά τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και είναι το πέμπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 29ο παγκοσμίως. Φυσικά, η Ελλάδα καλωσορίζει τον στόχο της COSCO να επιτύχει διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων της τάξεως των 10 εκατομμυρίων TEUs, ή ισοδύναμων μονάδων είκοσι ποδιών – σχεδόν το διπλάσιο από την τρέχουσα επίδοσή της, γεγονός που θα καθιστούσε τον Πειραιά τον μεγαλύτερο και αποδοτικότερο εφοδιαστικό κόμβο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Ένα άλλο παράδειγμα γόνιμης διμερούς συνεργασίας είναι ο ΑΔΜΗΕ (IPTO), ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας. Η κρατική εταιρεία Grid Corp της Κίνας είναι στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ, με μερίδιο 24 τοις εκατό, και έχει ενεργό ενδιαφέρον για την απόκτηση έως και του 20 τοις εκατό των μετοχών της Ariadne Interconnection, του φορέα ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Η ναυτιλία είναι φυσικά η κορωνίδα των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς τα ελληνικά πλοία, πολλά από τα οποία κατασκευάστηκαν σε κινεζικά ναυπηγεία, μεταφέρουν κινεζικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στην άνθηση του διεθνούς εμπορίου τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο τραπεζικός τομέας είναι άλλος ένας πολλά υποσχόμενος τομέας στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας. Η Τράπεζα της Κίνας έχει ιδρύσει υποκατάστημα στην Αθήνα, το πρώτο υποκατάστημα κινεζικής τράπεζας στην Ελλάδα, με στόχο να στηρίξει την ανάπτυξη ελληνικών εταιρειών στην κινεζική αγορά και να βοηθήσει τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης του COVID-19, η δυναμική της συνεργασίας έχει αναπόφευκτα επηρεαστεί. Ωστόσο, παρά τους ισχυρούς αντίθετους ανέμους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, όπως η απότομη αύξηση των τιμών των αγαθών, η συμφόρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αβεβαιότητα λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, πιστεύω ακράδαντα ότι η διμερής συνεργασία μπορεί να ανακτήσει τη δυναμική της και να εμβαθύνει και να επεκταθεί σε νέες περιοχές.

Σε αυτό το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα λάμπει ως φάρος σταθερότητας, αναδεικνύοντας σημαντικά πλεονεκτήματα για τους επίδοξους επενδυτές: ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, μια κυβέρνηση απόλυτα φιλική προς τις επιχειρήσεις, την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και σε στρατηγικές συμμαχίες, την αυξανόμενη γεωπολιτική αξία της περιοχής, τα συνδυασμένα ποσά τόσο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των διαρθρωτικών ταμείων, και το τολμηρό, συνεχιζόμενο πρόγραμμα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικοποίησης.

Η ελληνική οικονομία προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για υψηλή απόδοση επενδύσεων σε πολλούς τομείς όπως οι υποδομές, ο τουρισμός, τα ακίνητα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα αγροδιατροφικά προϊόντα, η πληροφορική και η εφοδιαστική. Επιπλέον, οι Κινέζοι επενδυτές μπορούν να φανταστούν την Ελλάδα στο ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο ως σημείο εισόδου στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, μια σημαντική περιφερειακή αγορά.

Ως εκ τούτου, ως συντονιστής της ελληνικής κυβέρνησης στη σινοελληνική επιτροπή για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, μπορώ να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι η διοίκησή μας επιθυμεί ιδιαίτερα να καλωσορίσει περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε υψηλές προσδοκίες για το μέλλον των σχέσεών μας και στοχεύουμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική μας συνεργασία ως έναν δρόμο που μπορεί να μετατραπεί σε δρόμο υψηλών ταχυτήτων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα