ΑΘΗΝΑ
20:06
|
19.05.2024
Συνταξιούχος Βρετανός γεωλόγος καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης για απόπειρα απομάκρυνσης τεχνουργημάτων από το Ιράκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζιμ Φίτον, 66 ετών, ο οποίος κατάγεται από το Μπαθ, συγκέντρωσε 12 πέτρες και θραύσματα κεραμικών αντικειμένων κατά τη διάρκεια πρόσφατης περιοδείας γεωλογίας και αρχαιολογίας στη χώρα.

Ο κ. Φίτον επέμεινε ότι δεν είχε ιδέα ότι παραβίαζε τους νόμους του Ιράκ.

Η οικογένεια του κ. Φίτον δήλωσε «απολύτως συντετριμμένη» από τα νέα. Προέτρεψαν την κυβέρνηση να βοηθήσει στην απελευθέρωσή του.

«Για έναν άνδρα της ηλικίας του Τζιμ, τα 15 χρόνια σε ιρακινή φυλακή ισοδυναμούν με θανατική ποινή», πρόσθεσε η οικογένεια.

«Ειδικά για ένα τόσο ασήμαντο και αμφίβολο έγκλημα, ένα έγκλημα που ο Τζιμ δεν γνώριζε καν ότι διέπραττε».

«Απευθύνουμε έκκληση και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του Τζιμ, και προτρέπουμε την κυβέρνηση να μας στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο και να ανοίξει γραμμές επικοινωνίας μαζί μας σε ανώτερο επίπεδο».

Η βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Μπαθ, Γουέρα Χόμπχαουζ, δήλωσε ότι η ποινή ήταν «καταστροφικό αποτέλεσμα για τον Τζιμ και την οικογένειά του».

«Δεν υπάρχει πλέον άλλη επιλογή από το να παρέμβει ο υπουργός Εξωτερικών σε υπουργικό επίπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να προβεί σε δηλώσεις προς την ιρακινή κυβέρνηση».

Ο κ. Φίτον συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης την 20η Μαρτίου μαζί με τον Γερμανό υπήκοο Βόλκερ Γουάλντμαν, ο οποίος απαλλάχθηκε από τις ίδιες κατηγορίες με τον κ. Φίτον.

Σύμφωνα με καταθέσεις τελωνειακών υπαλλήλων και μαρτύρων, οι αποσκευές του κ. Φίτον περιείχαν περίπου δώδεκα πέτρινα θραύσματα και κομμάτια κεραμικών αντικειμένων.

Ο κ. Γουάλντμαν φέρεται να είχε δύο κομμάτια στην κατοχή του, αλλά κατά την έναρξη της δίκης την 15η Μαΐου αρνήθηκε ότι ήταν δικά του.

Και οι δύο άνδρες, ντυμένοι με κίτρινα ρούχα, δήλωσαν στο δικαστήριο ότι δεν είναι ένοχοι «για διακίνηση αρχαιοτήτων».

Όταν ο δικαστής Τζαμπίρ Αμπντ Τζαμπίρ ρώτησε τον κ. Φίτον γιατί προσπάθησε να απομακρύνει τα αντικείμενα από το Ιράκ, αυτός ανέφερε το «χόμπι» του και είπε ότι δεν είχε πρόθεση να κάνει τίποτα παράνομο.

Κατηγορήθηκαν βάσει νόμου του 2002 κατά της «σκόπιμης αφαίρεσης ή προσπάθειας να απομακρύνουν από το Ιράκ μια αρχαιότητα».

Η ποινή του κ. Φίτον φαίνεται να σόκαρε όσους βρίσκονταν στο δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένου του συνήγορου υπεράσπισής του.

«Πίστευα ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν ένας χρόνος, με αναστολή», δήλωσε ο δικηγόρος του κ. Φίτον, Θαΐρ Σούντ.

Στο Ιράκ, η μέγιστη ποινή για την αφαίρεση αντικειμένων είναι η θανατική.

Το δικαστήριο αποφάσισε να μειώσει την ποινή «λόγω της προχωρημένης ηλικίας του κατηγορουμένου», ανέφερε ο δικαστής.

Ο κ. Φίτον συγκέντρωσε τα αντικείμενα ως αναμνηστικά κατά την επίσκεψή του σε μια τοποθεσία στο Εριντού, στα νοτιοανατολικά του Ιράκ.

Ιρακινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα θραύσματα μπορούν να θεωρηθούν αρχαιολογικά κομμάτια καθώς χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 200 χρόνια.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη δικαστική διαδικασία άλλης χώρας και έχει καταστήσει σαφή την αντίθεσή του στη θανατική ποινή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Οι Ταμίλ της Σρι Λάνκα συμπληρώνουν 15 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου

Λαβρόφ: Καιρός η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα