ΑΘΗΝΑ
10:43
|
23.04.2024
Αυστραλιανό δικαστήριο διέταξε την Google να καταβάλει στον Τζον Μπαριλάρο 481.000 ευρώ για δυσφημιστικά βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο YouTube.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυστραλιανό δικαστήριο διέταξε την Google να καταβάλει αποζημίωση ύψους περίπου 715.000 δολαρίων Αυστραλίας (481.000 ευρώ) λόγω δυσφήμησης σε έναν πρώην νομοθέτη για δύο βίντεο που δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα YouTube.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας κατέληξε τη Δευτέρα ότι τα δύο βίντεο οδήγησαν τον Τζον Μπαριλάρο, αναπληρωτή πρωθυπουργό της πολυπληθέστερης πολιτείας της Αυστραλίας, τη Νέα Νότια Ουαλία, να εγκαταλείψει πρόωρα την πολιτική.

Ο δικαστής Στίβεν Ρερς δήλωσε ότι τα βίντεο, τα οποία δημοσιεύθηκαν από τον πολιτικό σχολιαστή Τζόρνταν Σανκς, ισοδυναμούν με μια «αδυσώπητη, ρατσιστική, εξυβριστική, κακοποιητική και δυσφημιστική εκστρατεία» εναντίον του Μπαριλάρο.

Τα βίντεο αμφισβήτησαν την ακεραιότητα του πρώην νομοθέτη, χαρακτηρίζοντάς τον «διεφθαρμένο» χωρίς στοιχεία, και αποκαλώντας τον με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς οι οποίοι δεν αποτελούσαν «τίποτα λιγότερο από ρητορική μίσους», ανέφερε ο δικαστής.

Ο δικαστής Ρερς κατέληξε ότι η Google, θυγατρική της Alphabet Inc, στην οποία ανήκει ο ιστότοπος κοινής χρήσης περιεχομένου YouTube, κέρδισε χιλιάδες δολάρια φιλοξενώντας τα δύο βίντεο, αλλά απέτυχε να εφαρμόσει τις πολιτικές της εταιρείας για την πρόληψη της ρητορικής μίσους, του διαδικτυακού εκφοβισμού και της παρενόχλησης.

Τα βίντεο προβλήθηκαν σχεδόν 800.000 φορές από τότε που δημοσιεύτηκαν στα τέλη του 2020.

Όταν ο Μπαριλάρο εγκατέλειψε την πολιτική τον Οκτώβριο του 2021, ήταν επειδή «τραυματίστηκε από την εκστρατεία της Google και του κ. Σανκς και … τον έκανε να εγκαταλείψει πρόωρα το δημόσιο αξίωμα», δήλωσε ο δικαστής.

«Θεώρησα ότι η συμπεριφορά της Google σε αυτή τη διαδικασία ήταν ανάρμοστη και αδικαιολόγητη».

Η εταιρεία υπερασπίστηκε αρχικά τη συμπεριφορά της, αλλά αργότερα απέσυρε όλες τις άμυνες και παραδέχθηκε ότι τα βίντεο δυσφήμησαν τον Μπαριλάρο, σύμφωνα με το αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο τη Δευτέρα, ο Μπαριλάρο δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι αισθάνθηκε δικαιωμένος και ότι ήταν ευτυχής που έφτασε στο «τέλος του ταξιδιού».

«Πρέπει να είσαι είτε θαρραλέος είτε ηλίθιος για να τα βάλεις με τη Google, ίσως λίγο και από τα δύο», ανέφερε σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ABC.

Ο Τζόρνταν Σανκς, ο οποίος χρησιμοποιεί το όνομα Friendlyjordies στο YouTube, ήταν συγκατηγορούμενος της Google μέχρι που αυτός και ο Μπαριλάρο κατέληξαν σε διακανονισμό το προηγούμενο έτος. Ο πολιτικός σχολιαστής συμφώνησε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους να καταβάλει αποζημίωση αξίας 100.000 δολαρίων Αυστραλίας (67.000 ευρώ) στον Μπαριλάρο και παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι μερικά από τα βίντεό του ήταν προσβλητικά για τον πρώην νομοθέτη. Ζήτησε επίσης συγγνώμη για την οδύνη που προκάλεσε στον Μπαριλάρο.

Ο Μπαριλάρο δήλωσε ότι το μόνο που ήθελε ήταν μια συγγνώμη και γι’ αυτό είχε συμβιβαστεί με τον Σανκς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα