ΑΘΗΝΑ
08:03
|
07.05.2024
Eκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι ο κινεζικός στρατός έλαβε εύλογα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ενέργειες του Καναδά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα κατηγόρησε τα καναδικά στρατιωτικά αεροσκάφη, ισχυριζόμενη ότι εντείνουν τις αναγνωρίσεις και τις «προκλήσεις» εναντίον της χώρας, με το υπουργείο Εξωτερικών της να προειδοποιεί την Οτάβα για πιθανές «δριμείες συνέπειες».

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι αντιτίθεται στις ενέργειες του Καναδά, οι οποίες, όπως είπε, θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της ασιατικής χώρας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η καναδική αεροπορική περιπολία δεν ήταν εξουσιοδοτημένη.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν εξουσιοδότησε ποτέ καμία χώρα να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιτήρηση στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο άλλων χωρών στο όνομα της επιβολής κυρώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν.

Τα σχόλια ήρθαν αφού ο Καναδάς κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την Κίνα ότι παρενοχλούσε το περιπολικό της αεροσκάφος κατά τη διάρκεια πτήσεων που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη για να παρακολουθούνται οι παρακάμψεις των κυρώσεων από τη Βόρεια Κορέα.

Ο Γου Κιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι ο κινεζικός στρατός έλαβε εύλογα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ενέργειες του Καναδά και έχει προβεί σε «επίσημες παρατηρήσεις» μέσω της διπλωματικής οδού.

Την περασμένη εβδομάδα, οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ καναδικών και κινεζικών αεροσκαφών έχουν γίνει πιο συχνές τον τελευταίο καιρό, κατηγορώντας τους Κινέζους πιλότους ότι «δεν συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανόνες αεροπορικής ασφάλειας» και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του καναδικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον καναδικό στρατό, τα κινεζικά αεροπλάνα κατά καιρούς έχουν πετάξει τόσο κοντά που ανάγκασαν τους Καναδούς πιλότους να αλλάξουν γρήγορα πορεία για να «αποφύγουν μια πιθανή σύγκρουση με το αεροσκάφος αναχαίτισης».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε αργότερα ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει την κατάσταση «πολύ σοβαρά».

«Ο Καναδάς είναι ενεργό μέρος μιας σημαντικής αποστολής στον βόρειο Ειρηνικό για να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις που εφαρμόζονται στη Βόρεια Κορέα επιβάλλονται καταλλήλως και το γεγονός ότι η Κίνα θα επέλεγε να το κάνει αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», είπε ο Τριντό.

Η Κίνα και η Ρωσία ζητούν ολοένα και περισσότερο τη χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Τον Μάιο, και οι δύο χώρες άσκησαν βέτο σε μια πρόταση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, αφού οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι η Πιονγκγιάνγκ φαινόταν να προετοιμάζει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή από το 2017.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα