ΑΘΗΝΑ
00:26
|
02.06.2024
Ανώτεροι Ουκρανοί και Ούγγροι αξιωματούχοι αμφισβητούν δημοσίως ο ένας την ψυχική υγεία του άλλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άσπονδη διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ Κιέβου και Βουδαπέστης, με ανώτερους αξιωματούχους των δυο χωρών να ανταλλάσσουν προσβολές ο ένας για την ψυχική υγεία του άλλου. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου του ουγγρικού κοινοβουλίου, Λάζλο Κόβερ, ο οποίος κατέκρινε τη στάση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέναντι σε άλλα έθνη.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ένας ηγέτης μιας χώρας που χρειάζεται βοήθεια θα τολμούσε να μιλήσει εναντίον οποιουδήποτε όπως έκανε ο Πρόεδρος Ζελένσκι, όχι μόνο εναντίον της Ουγγαρίας, αλλά ακόμη και κατά του Καγκελαρίου της Γερμανίας», ανέφερε ο Κόβερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τοπικό μέσο ενημέρωσης HirTV.

Το επιθετικό στυλ με το οποίο ο Ζελένσκι απαιτεί ξένη βοήθεια για να στηρίξει την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία μπορεί να προέρχεται από «προσωπικά ψυχικά προβλήματα», είπε ο Κόβερ.

«Πρέπει κανείς να απειλεί τους εχθρούς, όχι αυτούς που θέλεις να κάνεις φίλους. Υπάρχει κάποιο είδος προσωπικού ψυχικού προβλήματος και δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει για αυτό», δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Κόβερ προκάλεσαν διπλωματική κατάρρευση στο Κίεβο, με αξιωματούχους να εκτοξεύουν πλήθος προσβολών προς την Ουγγαρία στο σύνολό της και τον Κόβερ προσωπικά. Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Αντρέι Σίμπιγκα, απάντησε με μερικές ρήσεις, αμφισβητώντας την ψυχική υγεία του ίδιου του Κόβερ.

«Γνωρίζεις τον γάιδαρο από τα αυτιά του και τον ανόητο από τον φλυαρία του. Το κοντό μυαλό έχει μακριά γλώσσα», έγραψε ο Σίμπιγκα στο Facebook, κατακρίνοντας τις «απαράδεκτες, μοχθηρές παρατηρήσεις από ‘ανεπαρκείς πολιτικούς’ όπως ο μη σεβαστός επικεφαλής του νομοθετικού σώματος της Ουγγαρίας».

Παρόμοια απάντηση έδωσε και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε από τον Κόβερ να παρουσιάσει αποδείξεις σχετικά με τη δική του ψυχική υγεία.

«Η περαιτέρω αξιολόγηση των λεγόμενων του Κόβερ εξαρτάται άμεσα από την αξιολόγηση που καταγράφεται στο πιστοποιητικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο.

Ο αξιωματούχος κατηγόρησε επίσης την Ουγγαρία ότι «πεισματικά» συνεχίζει «να ρίχνει λάσπη στην Ουκρανία και να εξωραΐζει τα εγκλήματα της Ρωσίας», ενώ υποδηλώνει ότι η χώρα έχει βρεθεί στο πλευρό του «κακού» στην ιστορία «περισσότερες από μία φορές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας δέχτηκε «σοβαρή» κυβερνοεπίθεση

Ινδία: Μεγάλο προβάδισμα του συνασπισμού του πρωθυπουργού Μόντι στις εκλογές

Κασσελάκης: Να ηττηθεί η αλαζονεία του 41%

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισούστιν – Πασινιάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα