ΑΘΗΝΑ
21:36
|
13.05.2024
Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν το θάνατο ενός υποστράτηγου της Μόσχας κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υποστράτηγος Ρόμαν Κουτούζοφ σκοτώθηκε ηγούμενος επίθεσης σε ουκρανικό οικισμό στην περιοχή, δήλωσε δημοσιογράφος του κρατικού μέσου ενημέρωσης Rossiya 1.

Ο Αλεξάντερ Σλάντκοφ δήλωσε ότι ο Στρατηγός Κουτούζοφ διοικούσε στρατεύματα από την αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές.

«Ο στρατηγός είχε οδηγήσει στρατιώτες σε επίθεση, σαν να μην υπάρχουν αρκετοί συνταγματάρχες», έγραψε ο κ. Σλάντκοφ στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Ο στρατός της Ουκρανίας επιβεβαίωσε επίσης τη δολοφονία του στρατηγού Κουτούζοφ, χωρίς να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες.

Ο θάνατός του λαμβάνει χώρα καθώς κυκλοφορούν φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματικός, ο Υποστράτηγος Ρόμαν Μπερντνίκοφ, διοικητής της 29ης Στρατιάς, σκοτώθηκε επίσης σε μάχες το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το BBC. Το μέσο δεν κατάφερε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.

Η Μόσχα έχει επιβεβαιώσει το θάνατο τριών ανώτερων στρατηγών.

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχουν σκοτωθεί 12 στρατηγοί και αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι τουλάχιστον επτά ανώτεροι διοικητές έχουν σκοτωθεί.

Όμως υπήρξε σύγχυση σχετικά με τις αναφορές για το θάνατο αρκετών άλλων Ρώσων αξιωματικών. Τρεις στρατηγοί που οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν, αναφέρθηκε στη συνέχεια ότι ήταν ζωντανοί.

Το Μάρτιο, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι ο υποστράτηγος Βιτάλι Γερασίμοφ σκοτώθηκε έξω από το Χάρκοβο. Ωστόσο, την 23η Μαΐου ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι του απονεμήθηκε κρατική τιμή και διέψευσαν αναφορές για το θάνατό του.

Ένας άλλος διοικητής, ο υποστράτηγος Μαγκομέντ Τουσάεβ, φαίνεται επίσης να είναι ακόμα ζωντανός και εμφανίζεται περιοδικά σε βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την 18η Μαρτίου, το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι ο υποστράτηγος Αντρέι Μορντβιτσέβ είχε σκοτωθεί σε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή της Χερσώνας. Ωστόσο, αργότερα εμφανίστηκε σε βιντεοκλήση με τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ και την 30η Μαΐου το BBC Russia επιβεβαίωσε ότι ήταν ακόμα ζωντανός.

Οι θάνατοι στρατηγών σπάνια αναγνωρίζονται επίσημα στη Ρωσία. Στην περίπτωση του υποστράτηγου Βλαντίμιρ Φρόλοφ, δεν είχαν εμφανιστεί πληροφορίες για το θάνατό του σε κρατικά μέσα ενημέρωσης πριν από την κηδεία του στην Αγία Πετρούπολη τον Απρίλιο.

Η Ρωσία αναφέρει τους στρατιωτικούς θανάτους ως κρατικά μυστικά ακόμη και σε περιόδους ειρήνης και δεν έχει ενημερώσει τους επίσημους αριθμούς θυμάτων της στην Ουκρανία από την 25η Μαρτίου, όταν ανέφερε ότι 1.351 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ξαφνικά ο Ελβετός Αντικαγκελάριος

Κεμπάμπ με φιστίκι, ντολμαδάκια και μπακλαβά σέρβιρε ο Ερντογάν στο Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: Επίδειξη τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στον άβουλο Μητσοτάκη

Προσήλωση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη θετική ατζέντα αλλά και κόντρα για τη Χαμάς (video)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα