ΑΘΗΝΑ
09:30
|
10.05.2024
Τα ρωσο-συριακά αεροπορικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς με φόντο τις κινήσεις της Τουρκίας για νέα εισβολή στη Συρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινά αεροπορικά γυμνάσια πραγματοποίησαν σήμερα πάνω από περιοχές της Συρίας μαχητικά αεροσκάφη της συριακής και ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών,  στην άσκηση συμμετείχαν δύο ρωσικά SU-35 και έξι μαχητικά τύπων MiG-23 και MiG-29. Στο βασικό επιχειρησιακό σενάριο της άσκησης τα αεροσκάφη έκαναν ελιγμούς έχοντας να αντιμετωπίσουν «εχθρικά μαχητικά και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη».

Όλοι οι στόχοι που τέθηκαν στην άσκηση «καταστράφηκαν εντελώς» ενώ για πρώτη φορά η άσκηση έγινε και στη διάρκεια της νύχτας κατά την οποία, αναφέρθηκε, πως χτυπήθηκαν επιτυχώς «εχθρικοί στόχοι».

Αξίζει να επισημανθεί πως τα γυμνάσια Συρίας-Ρωσίας πραγματοποιούνται στο φόντο των προετοιμασιών της Τουρκίας για κλιμάκωση της χερσαίας επίθεσης στη Βόρεια Συρία με βασικούς στόχους τις κουρδικές πόλεις Ταλ Ριφάατ και Μάνμπιτζ. Με τα σχέδια αυτά έχουν διαφωνήσει ανοικτά τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ.

Την περασμένη Κυριακή, μάλιστα, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων ΥPG, SDF (Syrian Democratic Forces) δεν απέκλεισε συνεργασία της οργάνωσής του (που συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ) με τον στρατό της Συρίας ώστε να αντιμετωπιστεί μία νέα τουρκική εισβολή.

Τα τουρκικά σχέδια στη Βόρεια Συρία συζητήθηκαν και σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας Τουρκίας Χολουσί Ακάρ και Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού με τον πρώτο να διαμηνύει πως »θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση σε ενέργειες που στοχεύουν στη διατάραξη της σταθερότητας που έχει επιτευχθεί στην περιοχή». Ανέφερε επίσης στον Ρώσο ομόλογό του πως η »παρουσία τρομοκρατών στην περιοχή δεν είναι αποδεκτή», υπενθυμίζοντας ότι οι προηγούμενες συμφωνίες για αυτό το θέμα «πρέπει να τηρηθούν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Να διεθνοποιήσουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια: Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μας περιμένει

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Panama Papers: Πέθανε ο βασικός κατηγορούμενος Ραμόν Φονσέκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα