ΑΘΗΝΑ
18:53
|
07.05.2024
Ομοσπονδιακός δικαστής στο Μανχάταν εξέδωσε τα σχετικά εντάλματα επικαλούμενος παραβιάσεις των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στη Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε εντάλματα για την κατάσχεση δύο υπερπολυτελών αεροπλάνων, ιδιοκτησίας του Ρομάν Αμπράμοβιτς, επικαλούμενο παραβιάσεις των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο δικαστής ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν έκρινε ότι τα αεροσκάφη «Boeing 787 Dreamliner» και «Gulfstream G650 ER» πραγματοποίησαν πτήσεις τον περασμένο Μάρτιο από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα και από το Ντουμπάι στη Μόσχα κατά παράβαση των αμερικανικών περιορισμών περί εξαγωγής που τέθηκαν σε ισχύ στις 24 Φεβρουαρίου. Τα εν λόγω αεροσκάφη είναι αμερικανικής κατασκευής και τυπικά ο Ρώσος ολιγάρχης, Ρομάν Αμπράμοβιτς θα έπρεπε να έχει άδεια από τις ΗΠΑ για να πετάξουν με προορισμό τη Ρωσία. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι πιθανότητες κατάσχεσης των δύο αεροσκαφών, συνολικής αξίας σχεδόν 400 εκ δολαρίων, είναι μάλλον ελάχιστες. Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι το αξίας 350 εκ. δολαρίων «Boeing 787 Dreamliner» και το αξίας 60 εκ. δολαρίων «Gulfstream G650 ER» δεν βρίσκονται ακόμα υπό αμερικανική κατοχή ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν η Ουάσινγκτον γνωρίζει πού βρίσκονται τα δύο αεροσκάφη του Αμπράμοβιτς.

Το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καταθέσει αρκετές κατηγορίες εναντίον του Αμπράμοβιτς, υποστηρίζοντας ότι ο ολιγάρχης κατονόμασε τα παιδιά του ως δικαιούχους των αεροσκαφών παρόλο που ο ίδιος συνεχίζει να τα ελέγχει.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι το Gulfstream πέταξε από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα στις 12 Μαρτίου και το Boeing απογειώθηκε από το Ντουμπάι για τη Μόσχα στις 4 Μαρτίου, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος των περιορισμών στις 24 Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι τα αεροπλάνα ήταν αμερικανικής κατασκευής, ο Αμπράμοβιτς χρειαζόταν άδεια για να τα μεταφέρει στη Ρωσία. «Δεν υποβλήθηκαν άδειες για τα αεροπλάνα που πέταξαν στη Ρωσία», ανέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν, στο ένταλμα κατάσχεσής τους. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν διοικητικές κυρώσεις κατά του Αμπράμοβιτς, συμπεριλαμβανομένου προστίμου έως και 328.121 δολαρίων.

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε στο Reuters ότι ουσιαστικά τα εντάλματα είναι πιθανό να αποτρέψουν άλλες αεροπορικές εταιρείες από το να βοηθήσουν τον Αμπράμοβιτς στις μετακινήσεις του. «Οι Ρώσοι ολιγάρχες, σαν τον Αμπράμοβιτς, δεν μπορούν να παραβιάζουν τους κανόνες χωρίς συνέπειες», είπε ο Τζον Σόντερμαν, αξιωματούχος στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος της Κούβας επισκέπτεται τη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα