ΑΘΗΝΑ
23:23
|
05.11.2024
«Η πρωταρχική μας προσδοκία από το Ευρωκοινοβούλιο είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η πρωταρχική μας προσδοκία από το Ευρωκοινοβούλιο είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το Ευρωκοινοβούλιο έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση». Με αυτή τη φράση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποδοκίμασε την ετήσια έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η έκθεση, που είχε ψηφιστεί νωρίτερα σήμερα από την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, θεωρώντας πως το ευρωκοινοβούλιο έχει «χάσει την αξιοπιστία του» γιατί κάνει κριτική στην Άγκυρα «ενώ ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων» (σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στο ΡΚΚ και άλλες κουρδικές οργανώσεις).

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν παραλείπει τους υπαινιγμούς σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου αναφέροντας σε επόμενο σημείο: «Οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, μάς είναι άχρηστες».

Στην πολυσέλιδη έκθεση του ευρωκοινοβουλίου επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας συνεχίζει να διολισθαίνει και πως υποχωρούν τα βασικά δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Το ευρωκοινοβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την πρόσφατη «ελαφρά» βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, αναφορικά με τους διαλόγους υψηλού επιπέδου. Τονίζει ότι αυτή η ενισχυμένη συνεργασία συνυπάρχει μαζί με τις τακτικές συγκρούσεις, καθώς οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση.

Ειδικότερα, επαναλαμβάνουν την έκκληση για ειλικρινή συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Εκφράζει επίσης λύπη για τηδιαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα