ΑΘΗΝΑ
07:56
|
19.04.2024
Σκληρή κριτική από τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον Δήμαρχο Αθηναίων για την έλλειψη Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. 
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκληρή κριτική από τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον Δήμαρχο Αθηναίων για την έλλειψη Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη:

«Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας στερείται ειδικού σχολείου για παιδιά με σοβαρή αναπηρία: είναι ο μόνος μεγάλος δήμος χωρίς ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης). Και υποθέτω, ο μόνος δήμος – πρωτεύουσα κράτους που στερείται ανάλογης δομής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο η Αθήνα του κ. Μπακογιάννη, στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Να που μάλλον… δεν αρκούν τα παχιά λόγια και τα όμορφα ρεπορτάζ στα κρατικά και τα φιλικά ΜΜΕ. Χρειάζεται θέληση και κόπος. 

Για τους μη εξοικειωμένους, το ΕΕΕΕΚ είναι η δομή που υποδέχεται παιδιά με αυτισμό, με σύνδρομο Ντάουν και άλλες σοβαρές αναπηρίες και φροντίζει για την εκπαίδευσή τους, με υψηλής κατάρτισης προσωπικό. Παιδιά, μετά το ειδικό δημοτικό και μέχρι τα 24 έτη ηλικίας. Καλύπτει δηλαδή μέρος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το 2019 με ΦΕΚ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε η εν λόγω δομή στο δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους. Για παράδειγμα, με το ίδιο ΦΕΚ ιδρύθηκε Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Πάρο, που λειτουργεί ήδη, εδώ και δύο χρόνια. Στην Αθήνα όμως δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Οι γονείς στέλνουν παιδιά με αναπηρία σε γειτονικούς δήμους, στο Νέο Ηράκλειο, στον Πειραιά κι αλλού, να κάνουν χιλιόμετρα κάθε μέρα. Ή, υποχρεώνονται να τα κρατάνε σπίτι (η μετακίνηση γι´ αυτά τα παιδιά είναι πολύ δύσκολη) ή τα στέλνουν σε ιδιωτικές δομές. Αναρωτιέμαι αν ντρέπεται κανείς στο δήμο και στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας. Αν ήταν κολέγιο, θα το είχαν… ανοίξει δυο φορές. Πριν λίγες μέρες οι γονείς παιδιών που φυσιολογικά θα φοιτούσαν στο (ανύπαρκτο) ΕΕΕΕΚ Αθήνας, έκαναν μια ακόμα προσπάθεια. Κατέθεσαν εξώδικη διαμαρτυρία στο δήμο, κοινοποιώντας τη στην υφυπουργό Παιδείας. Καταγγέλλουν εκεί ότι «ο δήμος Αθηναίων παραμένει αδρανής αν όχι απαθής». Αλλά βέβαια είναι κάτι που το υπουργείο πρέπει να πάρει πάνω του, όχι να κρύβεται πίσω από την απάθεια του δήμου. Όταν θέλει και ενδιαφέρεται η πολιτική ηγεσία του, έχει τον τρόπο. Επισημαίνω μάλιστα ότι υπάρχει κατάλληλο ιδιόκτητο οικόπεδο, στους Άνω Αμπελόκηπους. Έχει γίνει κάτι ουσιαστικό; 

Φέρνω λοιπόν το θέμα στη Βουλή, να υποχρεωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να παραθέσει μία μία τις ενέργειές της τα τρία χρόνια που έχουν περάσει. Θυμίζω: η πρώτη δουλειά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μόλις έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια ήταν να προκηρύξει χιλιάδες θέσεις επιστημονικού και άλλου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή, δεσμεύοντας τους πόρους. Σχεδόν για δέκα χρόνια τα μνημόνια είχαν κόψει τις προσλήψεις στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε μετά να παρουσιάσει τις προσλήψεις που προκηρύξαμε ως… δικές της, αλλά γονείς και εκπαιδευτικοί ξέρουν καλύτερα. Είναι δέσμευσή μας ότι ως κυβέρνηση θα θέσουμε ξανά αυτή την προτεραιότητα, τη στήριξη της Ειδικής Αγωγής. Με πρώτο καθήκον, τη λειτουργία ΕΕΕΕΚ στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα