Οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ιαπωνία θα πρέπει να φορούν μάσκες, να συνάπτουν ιδιωτική ιατρική ασφάλιση και να συνοδεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, δήλωσε η κυβέρνηση την Τρίτη, καθώς σχεδιάζει σταδιακό άνοιγμα μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Μόνο οι επισκέπτες σε οργανωμένες εκδρομές θα επιτρέπεται να εισέλθουν κατά την πρώτη φάση της επαναλειτουργίας, από την 10η Ιουνίου, δήλωσε ο Ιαπωνικός Οργανισμός Τουρισμού (JTA), προσθέτοντας ότι οι οδηγοί ταξιδιωτικών πρακτορείων που συνοδεύουν τους επισκέπτες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι φορούν τις μάσκες τους.
«Οι ξεναγοί θα πρέπει συχνά να υπενθυμίζουν στους συμμετέχοντες της περιοδείας τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης και αφαίρεσης μασκών, σε κάθε στάδιο της περιοδείας», ανέφερε ο οργανισμός στις οδηγίες του.
«Ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, η χρήση μάσκας θα πρέπει να συνεχιστεί σε καταστάσεις όπου οι άνθρωποι συνομιλούν σε κοντινή απόσταση».
Η Ιαπωνία έχει επιβάλει μερικούς από τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απαγορεύοντας την είσοδο σε όλους σχεδόν τους μη κατοίκους.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Φούμιο Κίσιντα, έχει δεσμευτεί να ευθυγραμμίσει τα συνοριακά μέτρα με άλλα πλούσια έθνη. Η κυβέρνηση άρχισε πρόσφατα να χαλαρώνει τα μέτρα για τις μάσκες για το ευρύ κοινό, αν και η χρήση μάσκας για την πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων και την αποτροπή της γύρης ήταν συνηθισμένη στην Ιαπωνία πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Ιαπωνία πραγματοποίησε «δοκιμαστικές ξεναγήσεις» σε ομάδες περίπου 50 ατόμων τον προηγούμενο μήνα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ταξιδιωτικοί πράκτορες, όμως ένας από τους συμμετέχοντες βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.
Ο Τζέιμς Τζανγκ, ταξιδιωτικός πράκτορας από την Αυστραλία που συμμετείχε σε μία από τις δοκιμαστικές ξεναγήσεις, ανέφερε ότι οι κανόνες πιθανότατα θα ενοχλούσαν ορισμένους ανθρώπους προς το παρόν.
«Οι πελάτες θα είναι εντάξει με τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά η χρήση της για 24 ώρες είναι μια ταλαιπωρία», δήλωσε ο Τζανγκ.
«Το κόστος της παρουσίας οδηγού ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποτρέψει τους πελάτες μέχρι αργότερα, όταν θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία».
Το 2019, η Ιαπωνία φιλοξένησε 31,9 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, οι οποίοι δαπάνησαν 4,81 τρισεκατομμύρια γιεν (33,9 δισεκατομμύρια ευρώ).