ΑΘΗΝΑ
08:28
|
16.04.2024
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, να μην κάνει πράξη την ένταση που εκφράζεται σε ρητορικό επίπεδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο αλαζόνας Μητσοτάκης μάς προκαλεί επισκεπτόμενος τα νησιά των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται και που είναι κάτω από τη μύτη μας. Βρίσκεται σε συνεχή πρόκληση να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα και, αν χρειαστεί, να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης» δήλωσε ο Μπαχτσελί.

«Ο Μητσοτάκης, πηγαίνει από χώρα σε χώρα, από νησί σε νησί, δείχνοντας όπλα στην Τουρκία και παραπονιέται για τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας μας, αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι όποιος ανέβει σε ένα ατρόμητο άλογο πολύ γρήγορα πέφτει», πρόσθεσε.

«Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο ας έρθουν» δήλωσε σε υψηλούς τόνους. «Το τουρκικό έθνος δεν παραιτείται από τα δικαιώματά του, δεν επιτρέπει την παραβίαση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων και δεν αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς με κανέναν» συμπλήρωσε.

«Παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού, η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά που θα έπρεπε να αφοπλισμένα. Είναι ένοχη και υπεύθυνη στα μάτια της ανθρωπότητας και του διεθνούς δικαίου. Εξάλλου, η όψη και η καρδιά των 12 νησιών είναι στραμμένα προς την Τουρκία. Όποιος πατήσει την φλέβα μας πρέπει να ξέρει καλά ότι θα του ξεριζώσουμε την καρδιά», κατέληξε ο κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν.

Μητσοτάκης: Ελπίζω να μην κάνετε πράξη την προκλητική ρητορική

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία να μην μεταφέρει την ένταση που εκφράζεται σε ρητορικό επίπεδο στο πεδίο, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την υγεία, σήμερα το πρωί.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθάρισε πως η ένταση δεν προέρχεται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία η οποία γίνεται γραφική με τις διεκδικήσεις της. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δεν μου μιλάει, το είχε πει και μετά τα γεγονότα του Έβρου», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος «δεν κρατάει μούτρα» αλλά θα υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δυσάρεστη εξέλιξη» τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία «γιατί κι εγώ είχα την εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης που στηριζόταν στην υπόθεση εργασίας ότι δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε τη δέσμευση αυτή», όπως είπε.

«Είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και την δήθεν μειωμένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα και η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας. Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα