ΑΘΗΝΑ
19:54
|
23.04.2024
Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κατάσταση της Ελλάδας και απαίτησε ξανά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών έθεσε εκ νέου σήμερα μετ’ επιτάσεως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από την Βόρεια Μακεδονία, Μπουτζάρ Οσμάνι.

«Θα συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις» είπε ο Τσαβούσογλου κατηγορώντας στη συνέχεια τους Έλληνες πολιτικοί πως έχουν «σύμπλεγμα κατωτερότητας».

Είπε συγκεκριμένα:

«Εδώ και χρόνια υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα. Η Ελλάδα διαπράττει παραβίαση στα νησιά που της δόθηκαν με τον όρο να μην τα εξοπλίσει. Πρόκειται για τον εξοπλισμό των νησιών. Η Ελλάδα συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά.

Εμείς έχουμε στείλει δυο επιστολές με τις θέσεις μας στα Ηνωμένα Έθνη. Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις σε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, τότε θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν νομικά, γίνονται νευρικοί, δίνουν βλακώδεις απαντήσεις, κάνουν δημαγωγία. Λένε πως η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας, οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας. Δεν βγαίνω κάθε μέρα για να κάνω επιθέσεις στην Ελλάδα. Ο λαός μας δεν έχει τέτοιες προσδοκίες. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών».

Κατηγορώντας τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια για «παράλογες» δηλώσεις και χαρακτηρίζοντας «αξιοθρήνητη» την κατάσταση της Ελλάδας, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έχει «έγγραφα» και πως «αν δεν σταματήσει αυτή η παραβίαση» (της «αποστρατιωτικοποίησης»), «θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών».

Τι απαντούν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα

Απάντηση στους γνωστούς ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έδωσαν αργότερα το απόγευμα διπλωματικοί κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου, για την “διασύνδεση” της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών, απάντησαν ότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας. Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ επισημαίνουν σειρά νομικών επιχειρημάτων που αποδομούν την θέση της Άγκυρας και αναδεικνύουν πως τα κίνητρα είναι «καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα