ΑΘΗΝΑ
14:53
|
10.05.2024
Ο πρόεδρος της ΔΕΠ, Jan Dijkema, την χαρακτήρισε «ιστορική απόφαση» αφού 100 χώρες υποστήριξαν την αλλαγή, με 16 χώρες να δηλώνουν αντίθετες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διεθνής Ένωση Πατινάζ θα αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας για τους αγωνιζόμενους σε αγώνες μεγαλύτερης ηλικίας από τα 15 στα 17 έτη για να προστατεύσει τη «σωματική και ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ευεξία» των αθλητών.

Η απόφαση έρχεται μετά τη διαμάχη γύρω από την Καμίλα Βαλίεβα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η Ρωσίδα Βαλίεβα, τότε 15 ετών, αποκλείστηκε προσωρινά στο Πεκίνο λόγω αποτυχημένου τεστ ναρκωτικών ουσιών.

Η ελάχιστη ηλικία θα είναι τα 16 έτη για τη σεζόν 2023-24 και τα 17 έτη για τη σεζόν 2024-25.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠ, Jan Dijkema, την χαρακτήρισε «ιστορική απόφαση» αφού 100 χώρες υποστήριξαν την αλλαγή, με 16 χώρες να δηλώνουν αντίθετες.

«Η ζωή ενός αθλητή είναι σύντομη και έντονη, η εμπειρία του σε αυτή τη σύντομη φάση θέτει τα θεμέλια για το υπόλοιπο της ζωής του – σωματικά, πνευματικά, συναισθηματικά», δήλωσε ο Καναδός αθλητής και μέλος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΕΠ, Έρικ Ράντφορντ.

«Ενώ ακούω τις ανησυχίες ορισμένων εθνών για την άμεση δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσουν με την έγκριση αυτής της πρότασης… αξίζει πραγματικά ένα μετάλλιο τη ζωή ενός νεαρού αθλητή;»

Ποια ήταν η υπόθεση Βαλίεβα;

Σε ηλικία 15 ετών, όταν διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τον Φεβρουάριο, η Βαλίεβα αρχικά δέχτηκε επαίνους αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που προσγειώθηκε με άλμα τετραπλούν σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Βαλίεβα απέτυχε τεστ ναρκωτικών ουσιών τον Δεκέμβριο του 2021, λίγο πριν απονεμηθεί στη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή το χρυσό μετάλλιο για την ομαδική διοργάνωση στην οποία αγωνίστηκε η αθλήτρια.

Βγήκε θετική στο απαγορευμένο φάρμακο για την καρδιά trimetazidine, αλλά της επετράπη να αγωνιστεί στο μονόδρομο μετά από δικαστική απόφαση που άρει την προσωρινή απαγόρευση μετά από μια σειρά προσφυγών.

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (Cas) επεσήμανε «εξαιρετικές περιστάσεις» σχετικά με την ηλικία της και το χρόνο του αποτελέσματος του τεστ, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των Αγώνων και σχεδόν έξι εβδομάδες μετά τη λήψη του δείγματος.

Ανέφερε ότι η απαγόρευση της συμμετοχής της θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτη ζημιά» στη Βαλίεβα.

Όμως η Βαλίεβα έφυγε από την αρένα δακρυσμένη μετά από πολλά παραπατήματα και πτώσεις που την οδήγησαν στην τέταρτη θέση μετά το σύντομο πρόγραμμά της, και εκτός μεταλλίων μετά το ελεύθερο πατινάζ.

Η υπόθεση λήψης αναβολικών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η ρωσική υπηρεσία κατά της λήψης αναβολικών (Rusada) έχει στη διάθεσή της έξι μήνες από την ημερομηνία κοινοποίησης της παράβασης της Βαλίεβα για να αποφασίσει σχετικά με οποιαδήποτε κύρωση, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η απόφαση θα καθυστερήσει μέχρι τον Αύγουστο.

Τα μετάλλια δεν έχουν ακόμη απονεμηθεί για το ομαδικό γεγονός, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία να τερματίζουν στη δεύτερη και τρίτη θέση, ενώ ο Καναδάς ήρθε τέταρτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ταεκβοντό: Δεύτερος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ο Δημητρόπουλος

Στον τελικό του Conference League ο Ολυμπιακός

Ευρωλίγκα: Φενερμπαχτσέ και Ολυμπιακός στο Final Four

Ρεάλ Μαδρίτης: Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από δραματική ανατροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα