ΑΘΗΝΑ
15:09
|
01.05.2024
H δεξιά αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να μπλοκάρει την έγκριση του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως να αποδυναμώσει την κυβέρνηση Μπένετ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέτυχε, το βράδυ της Δευτέρας, να περάσει νομοσχέδιο που θα ανανεώνει και θα υποστηρίζει το νομικό καθεστώς των παράνομων Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σηματοδοτώντας μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τον εύθραυστο συνασπισμό, που θα μπορούσε να επισπεύσει την κατάρρευσή του.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα καθώς δύο μέλη του – ένας βουλευτής του αραβικού κόμματος Ράαμ και μία βουλευτίνα του αριστερού Μέρετζ- ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου στην πρώτη ανάγνωση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση.

Ο νόμος αυτός, που ισχύει από το 1967 όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και προβλέπει ότι οι Εβραίοι έποικοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με εκείνους που ζουν στο Ισραήλ, εγκρίνεται αυτόματα από την Κνεσέτ κάθε πέντε χρόνια. Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Η αντιπολίτευση, η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο απλώς και μόνο για να δείξει ότι αψηφά την κυβέρνηση, συγκέντρωσε 58 ψήφους, έναντι 52 που συγκέντρωσε ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος πρόσφατα έχασε την πλειοψηφία στην Κνεσέτ.

Η αποτυχία ανανέωσης του νόμου, πέραν των πολιτικών ζητημάτων που αφορούν την ισραηλινή κυβέρνηση, ανέδειξε και τα χωριστά νομικά συστήματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου σχεδόν 500.000 Ισραηλινοί έποικοι απολαμβάνουν τα προνόμια της ισραηλινής υπηκοότητας, ενώ περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν υπό στρατιωτική κυριαρχία που διανύει την έκτη δεκαετία.

Στην περίπτωση που η ανανέωση του νομικού καθεστώτος δεν εγκριθεί την 1η Ιουλίου, οι Ισραηλινοί που ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Ισραηλινούς πολίτες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να ψηφίζουν.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αναλυτές, η δεξιά αντιπολίτευση, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν σκοπεύει να μπλοκάρει την έγκριση του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως να αποδυναμώσει την κυβέρνηση Μπένετ, ο οποίος δηλώνει υπέρ της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών, δείχνοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν μπορεί να περάσει τον νόμο.

«Μπένετ, γύρνα σπίτι σου. Έχει έρθει η ώρα το Ισραήλ να στραφεί ξανά στα δεξιά», αντέδρασε σε σύντομο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου, μετά την ψηφοφορία.

«Όπως πάντα αφού χάσουμε, θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί και θα κερδίσουμε στον επόμενο γύρο», έγραψε σε δήλωση στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λάπιντ, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας της κυβερνητικής συμμαχίας.

Περίπου 500.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν σε περισσότερους από 120 οικισμούς και φυλάκια σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πρακτική που θεωρείται παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι οικισμοί, οι οποίοι είναι οχυρωμένα συγκροτήματα κατοικιών αποκλειστικά για Εβραίους, συνεχίζουν να επεκτείνονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καθώς και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και παραμένουν σημαντικό εμπόδιο σε οποιαδήποτε πιθανή ειρηνευτική διαδικασία.

Οι επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους, με τη συνδρομή ένοπλων ισραηλινών δυνάμεων, εναντίον Παλαιστινίων και των περιουσιών τους είναι συνηθισμένες.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα