ΑΘΗΝΑ
22:27
|
18.04.2024
Εκλογές με πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για τον σύλλογο που την προηγούμενη τριετία σήκωσε μεγάλο μέρος της κριτικής αποδόμησης των επιλογών της υπουργού Λίνας Μενδώνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου πραγματοποιούνται την Τετάρτη 15 Ιουνίου στον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σύλλογο εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αριθμεί περί τα 2.600 μέλη, εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων: αρχαιολόγους, μηχανικούς, συντηρητές αρχαιοτήτων, διοικητικούς, εργατοτεχνίτες, φύλακες κοκ. Οι εκλογές στον Ενιαίο Σύλλογο έχουν πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για τον σύλλογο που την προηγούμενη τριετία σήκωσε μεγάλο μέρος της κριτικής αποδόμησης των πολιτικών επιλογών της υπουργού Λίνας Μενδώνη, ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων της και την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεών της στην Βουλή, τον Ιούλιο του 2019.

Ο Ενιαίος Σύλλογος στηλίτευσε τις τσιμεντοστρώσεις στην Ακρόπολη και την εμπλοκή του Ιδρύματος Ωνάση στις επεμβάσεις στον Βράχο, ενώ κατήγγειλε τη μεθόδευση για την ουσιαστική διάλυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλους πρωτοβάθμιους συλλόγους εργαζομένων, πρωτοστάτησε στις κινηματικές και δικαστικές ενέργειες για την υπόθεση της διατήρησης των σημαντικών αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως και στις δράσεις για να μην μετατραπούν τα μεγάλα Κρατικά Μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με διορισμένες από τον εκάστοτε υπουργό διοικήσεις.

Επιπλέον, αντιτάχθηκε στην νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στην Αίγλη Ζαππείου, στην απαράδεκτη ρύθμιση για δυνατότητα εξαγωγής αρχαιοτήτων από τη χώρα για 50 χρόνια, στις ρυθμίσεις για το Πολιτιστικό Κέντρο Ακροπόλ, αλλά και στις διατάξεις που περιλαμβάνονταν στο ίδιο νομοθέτημα για την αποστέρηση βασικών δικαιωμάτων του Δημόσιου επί των κινητών και ακινήτων μνημείων και την οικονομική τους εκμετάλλευση.

Η δράση αυτή, όπως και η κριτική στάση που κράτησε ο Ενιαίος Σύλλογος στο ζήτημα της διαχείρισης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού τόσο του υγειονομικού ζητήματος με την πανδημία του κορονοϊού , όσο και της υπόθεσης Λιγνάδη, τον έφεραν συχνά στο προσκήνιο, προκαλώντας «πονοκέφαλο« στην οδό Μπουμπουλίνας.

Ο «ενοχλητικός« για την πολιτική ηγεσία σύλλογος διαμόρφωσε τη στάση αυτή με την σύμπραξη στην συγκρότηση προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου δύο παρατάξεων: του Ανεξάρτητου Ριζοσπαστικού Μετώπου – ΑΡΜΕ (που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) και της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης – ΕΑΚ, ανεξάρτητου συνδικαλιστικού σχήματος της αριστεράς.

Οι εξελίξεις στο «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Κορυφαίο, πάντως, ζήτημα για τα συνδικαλιστικά πράγματα του υπουργείου Πολιτισμού αναδείχθηκε την προηγούμενη περίοδο η υπόθεση με το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ), με πρωτοκλασάτα συνδικαλιστικά στελέχη να αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η πλέον πρόσφατη σχετική εξέλιξη είναι η παραπομπή σε δίκη, με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, 14 κατηγορουμένων αναφορικά με την περιβόητη υπόθεση των πλαστών και αγύριστων δανείων του Ταμείου. Τα δάνεια φέρονται να είχαν εκδοθεί στα ονόματα 133 υπαλλήλων του υπουργείου, οι οποίοι, όμως, όπως έδειξε η εισαγγελική έρευνα, ουδέποτε έλαβαν αυτά τα δάνεια ούτε καν γνώριζαν για την ύπαρξη τους.

Μεταξύ των όσων παραπέμπονται σε δίκη είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας υπαλλήλων ΥΠΠΟ (ΠΟΕΥΠΠΟ) και πρόεδρος στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ από το 2002 μέχρι και το 2017 Γιάννης Τσακοπιάκος, ο πρώην διευθυντής του Ταμείου Γιώργος Βλαντής, καθώς και άλλοι συνδικαλιστές. Τα αδικήματα τα οποία τους αποδίδονται κατά περίσταση σε βαθμό κακουργήματος αφορούν σε συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και υπεξαίρεση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Γ. Τσακοπιάκος παραμένει και σήμερα πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΠΟ, αλλά και επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚ), στέλεχος της οποίας είναι και ο Γ. Βλαντής.

Ο δεύτερος, μάλιστα, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, κηρύχθηκε ένοχος από το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την υπόθεση με την υπεξαγωγή βιβλίων πρωτοκόλλου και πρακτικών του ΔΣ του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, η οποία έγινε κατά την πολυήμερη κατάληψη των γραφείων του Ταμείου από την ηγεσία της ΠΟΕΥΠΠΟ την περίοδο 30 Ιανουαρίου – 8 Μαρτίου 2018.

Στην ίδια δίκη, το δικαστήριο είχε αποφασίσει την αθώωση όλων των υπόλοιπων κατηγορούμενων, μεταξύ αυτών και του Γ. Τσακοπιάκου, παρά την εισαγγελική πρόταση για ενοχή του. Ωστόσο, στη συνέχεια ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Παναγιώτης -Δαυίδ Τριανταφύλλου άσκησε έφεση κατά της απόφασης για την αθώωση Τσακοπιάκου, που θα δικαστεί εκ νέου και για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ο Ενιαίος Σύλλογος, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του έχει πάρει ξεκάθαρα θέση εναντίον της προσπάθειας να «κουκουλωθεί» το θέμα από την Λίνα Μενδώνη. Κατήγγειλε τη ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού περί «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ ως ψευδεπίγραφη και υπονομευτική τόσο της διαδικασίας διαλεύκανσης της υπόθεσης όσο και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στηλίτευσε τις εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων στο Ταμείο , επισήμανε δίχως περιστροφές τις πολιτικές ευθύνες για την προσπάθεια συγκάλυψης του θέματος αλλά και τις συνδικαλιστικές ευθύνες της ηγεσίας της ΠΟΕΥΠΠΟ και της ΔΗΣΥΠ.  

Ποιοι διεκδικούν την ψήφο των εργαζομένων

Υπό το φως των ανωτέρω, γίνεται φανερό πως οι εκλογές στον Ενιαίο Σύλλογο των Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ αποκτούν πρόσθετο πολιτικό ενδιαφέρον.

Την ψήφο των συναδέλφων τους διεκδικούν εκ νέου οι παρατάξεις που είχαν σχηματίσει πλειοψηφία την προηγούμενη τριετία, δηλαδή το ΑΡΜΕ και η ΕΑΚ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο ψηφοδέλτιο του ΑΡΜΕ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο σημερινός πρόεδρος του Ενιαίου, Δ. Λιώνης, ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), Γ. Βερροιόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών ΤΕ, Ν. Τότσιος, η γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), Ε. Γιατρουδάκη, και ο συνδικαλιστής της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), Τ. Τσιντώνης.  

Ωστόσο, το ΑΡΜΕ έχει να αντιμετωπίσει και ένα “διασπαστικό” ψηφοδέλτιο, που συγκροτήθηκε από τα πρώην στελέχη του και διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Γ. Καραχάλιο και Σ. Τσάβαλο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών των αριστερών παρατάξεων, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο συγκροτήθηκε το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο είναι να προσφέρει “χείρα βοηθείας” στο σύστημα Μενδώνη-Τσακοπιάκου και να αποτρέψει τον εκ νέου σχηματισμό αγωνιστικού αριστερού προεδρείου στον Σύλλογο. Άλλωστε, οι δύο συνδικαλιστές έχουν δώσει δείγματα γραφής συνεργαζόμενοι πρόσφατα με την ΔΗΣΥΠ/ΠΑΣΚ, αλλά και την ΔΑΚΕ (την παράταξη της ΝΔ), σε εκλογές κλαδικών σωματείων ή για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Διευρυμένο ψηφοδέλτιο με πολλούς ανένταχτους και ανεξάρτητους φαίνεται πως θα παρουσιάσει στις εκλογές η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση. Γνωστότερα πρόσωπα εδώ η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) Δ. Κουτσούμπα, ο τωρινός γενικός γραμματέας του Ενιαίου Σ. Γκότσης, που έχει διατελέσει και εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, η πρώην πρόεδρος του ΣΕΑ Ό. Σακαλή, η πρώην πρόεδρος του συλλόγου ΠΕ Διοικητικών Ό. Ζαφείρη, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΣΑ Σ. Βασάλου και Ι. Βίτσου κ.α.

Περισσότερο περίπλοκα είναι τα πράγματα στην ΔΗΣΥΠ/ΠΑΣΚ, που φαίνεται πως ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα, απόρροια την δυσώδους υπόθεσης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και των δικαστικών περιπετειών πλειάδας πρωτοκλασάτων στελεχών της. Και μπορεί ο επικεφαλής της Γ. Τσακοπιάκος να μην μετέχει στα ψηφοδέλτια του Ενιαίου εδώ και χρόνια, αλλά αξίζει να επισημανθούν οι απουσίες του ήδη καταδικασμένου πρωτόδικα Γ. Βλαντή, του διορισμένου από την Λ. Μενδώνη «εκκαθαριστή» του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ Γ. Χουντάλα, αλλά και του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) Γ. Μαυρικόπουλου.

Παρόντες, πάντως, θα είναι ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΥΠΠΟ και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Γ. Παπαγεωργόπουλος, πρόσωπο που εμπλέκεται και το ίδιο στην υπόθεση του ΤΑΥΠΥΠΠΟ, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών, Γ. Τζανάκης (που ήταν μεταξύ των κατηγορουμένων της υπόθεσης με την «απώλεια» των βιβλίων των ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ και αθωώθηκε), ο γραμματέας και ο ταμίας της ΠΟΕΥΠΠΟ Γ. Βαφειάδης και Ν. Λούβρης, ο συνδικαλιστής της ΠΕΥΦΑ Δ. Δημαρόγκωνας κ.ά.

Υποψήφια με την ΔΗΣΥΠ θα είναι επίσης η σύζυγος του Γ. Τσακοπιάκου, Α. Παπανδρέου, που ανήλθε ταχύτατα στην υπαλληλική και συνδικαλιστική ιεραρχία και είναι πρόεδρος του Συλλόγου ΠΕ Διοικητικών Υπαλλήλων, αλλά και γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΥΠΠΟ, ενώ έχει διοριστεί από την Λίνα Μενδώνη τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ – πρώην Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων), όσο και στην ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για την “κινητικότητα” του προσωπικού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το όνομα της Α. Παπανδρέου ανιχνεύεται στον κατάλογο με τα αδικαιολόγητα έξοδα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, το οποίο της είχε καλύψει π.χ. τη διαμονή της σε ξενοδοχείο, ενώ οι άριστες προσωπικές σχέσεις της Λίνας Μενδώνη με το ζεύγος Τσακοπιάκου-Παπανδρέου, επικυρώνονται όχι μόνο μέσω των διορισμών των συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις κλειδιά, αλλά και με δημόσιες εμφανίσεις στο πλάι του, όπως στα βαφτίσια του παιδιού του το περασμένο φθινόπωρο, όπου και παραβρέθηκε η υπουργός συνοδευόμενη από την Άννα Παναγιωταρέα.

Ποικίλα σχόλια, εξάλλου, προκαλεί η επιστράτευση για την υποστήριξη του ψηφοδελτίου της ΔΗΣΥΠ, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, διευθυντικών στελεχών του ΥΠΠΟ, όπως η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Β. Φωτοπούλου, της προϊσταμένης του Μουσείου Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού Ε. Μελίδη και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δελφών Ν. Ψάλτη.

Δυσκολίες αντιμετώπισε και η φιλοκυβερνητική ΔΑΚΕ στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της, με το οποίο θα διεκδικήσει την ανακατάληψη της μίας μόλις έδρας που και σήμερα κατέχει στο 9μελές ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου. Η ΔΑΚΕ του υπουργείου Πολιτισμού αντιμετωπίζει ένα ιδιόμορφο πρόβλημα: υφίσταται την αναπόφευκτη φθορά από το γεγονός πως είναι η προσκείμενη παράταξη στην κυβερνώσα ΝΔ, την ίδια στιγμή που στην πραγματικότητα είναι η ΔΗΣΥΠ που, όπως είδαμε, βρίσκεται κοντύτερα στην υπουργό Λίνα Μενδώνη, αν και επισήμως είναι η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ!

Έτσι, η ΔΑΚΕ είδε την άρνηση προβεβλημένων στελεχών της, τόσο από τον χώρο της φύλαξης όσο και από διοικητικούς, να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της παράταξης, που φαίνεται να κλυδωνίζεται από εσωτερικές αντιπαραθέσεις για τη στάση της στο θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και την άμεση ή έμμεση στήριξη που της χρεώνεται πως δίνει στην ΔΗΣΥΠ.

Συμμετέχουν, πάντως, ο πρόεδρος της παράταξης Κ. Νικολάου, το όνομα του οποίου απαντάται σε περισσότερα του ενός δικόγραφα της υπόθεσης ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, ο Γ. Φωτόπουλος, γραμματέας του συλλόγου ΔΕ Διοικητικών Υπαλλήλων, αλλά και διευθυντικά στελέχη του ΥΠΠΟ, όπως ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και εισηγητής, μεταξύ άλλων, του «ξηλώματος» των αρχαίων της Βενιζέλου, Θ. Βλαχούλης.

Σε χαμηλή πτήση αναμένεται, τέλος, να κινηθεί και η εκλογική επίδοση της ΔΑΣ, της παράταξης του ΚΚΕ, που δεν έχει βάσιμες ελπίδες για την κατάληψη θέσης στο νέο ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου.   

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Ελλάδας στην 60η Μπιενάλε Βενετίας

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα