ΑΘΗΝΑ
21:02
|
13.05.2024
Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι μια «σιδερένια εταιρική σχέση» με την Καμπότζη ενισχύθηκε από τη στρατιωτική συνεργασία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας της Καμπότζης, Τία Μπαν, απέρριψε τους φόβους ότι η Καμπότζη θα επέτρεπε στην Κίνα να κατασκευάσει στρατιωτική βάση στο έδαφός της, λέγοντας ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις στη ναυτική βάση Ream, ενώ η Καμπότζη ήταν ανοιχτή στο να δεχθεί στρατιωτική βοήθεια από οποιονδήποτε.

«Ως ισχυρός πυλώνας της σιδερένιας εταιρικής σχέσης, η στρατιωτική συνεργασία Κίνας-Καμπότζης είναι προς τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο εθνών και των δύο λαών μας», ανέφερε ο πρέσβης της Κίνας στην Καμπότζη, Γουάνγκ Βεντιάν, σε ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης της βάσης στον Κόλπο της Ταϊλάνδης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει «σοβαρές ανησυχίες» για την εμπλοκή της Κίνας στη βάση, λέγοντας ότι υπονομεύει την ασφάλεια της περιοχής.

Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Καμπότζη για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον ρόλο της Κίνας στην αναβάθμιση της εγκατάστασης. 

Ο υπουργός Άμυνας της Καμπότζης, Τία Μπαν (αριστερά) και ο πρέσβης της Κίνας στην Καμπότζη, Γουάνγκ Βεντιάν, στην τελετή θεμελίωσης της βάσης.

Οι δεσμοί Καμπότζης-ΗΠΑ έχουν φθαρεί εδώ και χρόνια λόγω των κατηγοριών των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο επί μακρόν πρωθυπουργός Χουν Σεν και το κυβερνών κόμμα του έχουν καταπνίξει τη δημοκρατία μέσω της δίωξης της αντιπολίτευσης.

Ο Χουν Σεν, απορρίπτοντας τέτοιες ανησυχίες, έχει πλησιάσει την Κίνα, η οποία είναι μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Καμπότζη.

Το νέο λιμάνι, κοντά σε σημαντικές ναυτιλιακές λωρίδες και την αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, θα εμβαθυνθεί για να επιτρέψει σε μεγαλύτερα στρατιωτικά πλοία να ελλιμενίζονται και θα περιλαμβάνει εγκατάσταση συντήρησης, δεξαμενή ναυπηγείου με ράμπα καθέλκυσης και προβλήτα. 

Υπογραμμίζοντας τους θερμούς δεσμούς της Καμπότζης με την Κίνα, ο Τία Μπαν δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες φαίνεται να κάνει μια βουτιά στη θάλασσα με τον Γουάνγκ κοντά στη βάση.

Αλλά ο Τία Μπαν ήθελε επίσης να κατευνάσει τους φόβους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την περιοχή ότι η Καμπότζη θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα στον στρατό της Κίνας.

«Το Βασίλειο της Καμπότζης δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη ξένης στρατιωτικής βάσης στο έδαφός του», είπε σε ομιλία του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κεμπάμπ με φιστίκι, ντολμαδάκια και μπακλαβά σέρβιρε ο Ερντογάν στο Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: Επίδειξη τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στον άβουλο Μητσοτάκη

Προσήλωση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη θετική ατζέντα αλλά και κόντρα για τη Χαμάς (video)

Ξεκινά η δίκη για διαφθορά του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα