ΑΘΗΝΑ
16:38
|
30.04.2024
Το υπερπολυτελές σκάφος «Amadea», μήκους 106 μέτρων, φέρεται να συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη, Σουλεϊμάν Κερίμοφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρωσικής ιδιοκτησίας σούπερ γιοτ, το οποίο φέρεται να κατέληξε αγκυροβολημένο στα νησιά Φίτζι του Ειρηνικού για να αποφύγει την κατάσχεση, αποπλέει πια για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έγκριση εντάλματος του FBI από την τοπική δικαιοσύνη. Η συντήρηση του σκάφους κρίθηκε ασύμφορη για τις αρχές των Φίτζι.

Οι πράκτορες της αμερικανικής Υπηρεσίας Ομοσπονδιακών Ερευνών προσπαθούσαν για μήνες να εντοπίσουν το υπερπολυτελές σκάφος «Amadea», μήκους 106 μέτρων, που φέρεται να συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη, Σουλεϊμάν Κερίμοφ. Οι πράκτορες του FBI επιβιβάστηκαν για πρώτη φορά στο σούπερ γιοτ τον περασμένο Απρίλιο, αλλά η εταιρεία «Millemarin Investments» που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες κινήθηκε νομικά για να εμποδίσει την κατάσχεση αμφισβητώντας τα όρια της δικαιοδοσίας των αμερικανικών αρχών στο εξωτερικό.  

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Φίτζι ήρε την εντολή αναστολής που εμπόδιζε τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατασχέσουν το σούπερ γιοτ «Amadea». Ο ανώτατος δικαστής, Καμάλ Κουμάρ, έκρινε ότι με βάση τα στοιχεία, οι πιθανότητες των δικηγόρων υπεράσπισης να ασκήσουν έφεση ήταν «μηδενικές έως πολύ μικρές». Ο Κουμάρ πρόσθεσε πως αποδέχτηκε τα επιχειρήματα ότι το να κρατήσει το σούπερ γιοτ αγκυροβολημένο στα Φίτζι «κόστιζε ακριβά στην κυβέρνηση της χώρας». «Το γεγονός ότι οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν αναλάβει να πληρώσουν τα έξοδα που επιβαρύνουν την κυβέρνηση των Φίτζι είναι εντελώς άσχετο», διαπίστωσε ο δικαστής. Είπε ότι το «Amadea», «έπλευσε στα νερά των Φίτζι χωρίς καμία άδεια και πιθανότατα για να αποφύγει τη δίωξη από τις ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν το μηχανοκίνητο σκάφος μέσα σε μία ή δύο ώρες από την απόφαση του δικαστηρίου, πιθανώς για να διασφαλίσουν ότι ο ιδιοκτήτης του δεν θα εμπλακεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες. Η νομική ομάδα της «Millemarin Investments» υποστηρίζει ότι το «Amadea» δεν ανήκει τον Σουλεϊμάν Κερίμοφ αλλά σε κάποιο άλλον Ρώσο επιχειρηματίας, ο οποίος είναι εκτός λίστας των αμερικανικών κυρώσεων.

Οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν τις πρώτες κυρώσεις κατά του Κερίμοφ το 2018 κατηγορώντας για ξέπλυμα χρήματος.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυξήθηκε και άλλο το 2023 η κερδοφορία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

Δεκαπλάσια κέρδη για την Samsung έφερε η άνοδος στις τιμές των τσιπ μνήμης

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες την Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα