ΑΘΗΝΑ
17:05
|
19.04.2024
Τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στο μεγαλύτερο πευκοδάσος του Λιβάνου την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις αρχές η πυρκαγιά ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η φωτιά στη βόρεια περιοχή Ντινιγιέ ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης, αναγκάζοντας τον στρατό και τους εθελοντές πυροσβέστες να επέμβουν για να προσπαθήσουν να σώσουν ένα από τα πιο πλούσια πευκοδάση της Μέσης Ανατολής.

Ο στρατός έστειλε ελικόπτερα, αλλά εξακολουθεί να αγωνίζεται να περιορίσει τη φωτιά, ώρες μετά την έναρξη της.«Δυστυχώς, η περίοδος των δασικών πυρκαγιών ξεκινά στο δάσος Μπατραμάζ στο Ντινιγιέ», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νασέρ Γιασίν, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή την Τετάρτη.«Είναι πιθανό η φωτιά να προκλήθηκε εσκεμμένα», είπε, καλώντας τις αρχές να διερευνήσουν.

Ο Λίβανος παλεύει με τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας και δεν διαθέτει τα εργαλεία και τις δυνατότητες για την καταπολέμηση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το κράτος του Λιβάνου που πλήττεται από τη διαφθορά έχει χρειαστεί επανειλημμένα ξένη βοήθεια για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Οι ελλείψεις της κυβέρνησης έχουν εξοργίσει τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, οι οποίοι προειδοποιούν για τη ζημιά που γίνεται στους φυσικούς θησαυρούς της χώρας που συρρικνώνονται συνεχώς.

Τον περασμένο Ιούλιο, χρειάστηκαν μέρες για να σβήσουν οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν πευκοδάση στο βορρά, άφησαν νεκρό έναν 15χρονο εθελοντή πυροσβέστη και ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το 2019, η αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές ήταν ένα από τα κίνητρα ενός άνευ προηγουμένου, πανεθνικού κινήματος διαμαρτυρίας.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι σφοδρές πυρκαγιές θα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα