ΑΘΗΝΑ
06:07
|
01.03.2024
Αφορμή έδωσε η πρόσφατη αλλαγή στάσης της Ισπανίας υπέρ των θέσεων του Μαρόκου για το καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φωτιά στις σχέσεις Αλγερίας-Ισπανίας βάζει η επιλογή της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να αλλάξει πλευρά και να υποστηρίξει το Μαρόκο στο ζήτημα του καθεστώτος της Δυτικής Σαχάρας, μεταξύ άλλων και για να μειώσει την έντονη πίεση που δέχεται η Μαδρίτη εδώ και χρόνια από τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα (που βρίσκεται απέναντι από το Γιβραλτάρ).

Η Αλγερία ανέστειλε σήμερα την «συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας» που σύναψε το 2002 με την Ισπανία, μετά την επιλογή της Μαδρίτης να στηρίξει το σχέδιο του Μαρόκου για την αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας.

Σε σχετική ανακοίνωση της αλγερινής προεδρίας εκτιμάται ότι η νέα θέση των ισπανικών αρχών συνιστά «παραβίαση των νομικών, ηθικών και πολιτικών τους υποχρεώσεων». Για το λόγο αυτό εξηγεί πως «αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση αναστολή της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας που σύναψε στις 8 Οκτωβρίου 2002 με το Βασίλειο της Ισπανίας και που πλαισίωνε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Algeria suspends friendship treaty with Spain over its 'unjustified' appeal  to the Sahara - ePrimefeed

Η ισπανο-αλγερινή συνθήκη προέβλεπε την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό, χρηματοοικονομικό, εκπαιδευτικό και αμυντικό τομέα. Στις 18 Μαρτίου, η Ισπανία άλλαξε ριζικά θέση υποστηρίζοντας για πρώτη φορά τη θέση του Μαρόκου για ένα σχέδιο αυτονομίας για τη Δυτική Σαχάρα, ενώ πάντα υποστήριζε την ουδετερότητα μεταξύ του Ραμπάτ και των αυτονομιστών Σαχράουι του Μετώπου Πολισάριο.

«Αυτές οι ίδιες (ισπανικές) αρχές που φέρουν την ευθύνη μιας αδικαιολόγητης ανατροπής της θέσης τους από τις ανακοινώσεις της 18ης Μαρτίου 2022 με τις οποίες η σημερινή ισπανική κυβέρνηση υποστήριξε πλήρως την παράνομη διαμόρφωση εσωτερικής αυτονομίας που υποστηρίζει η κατοχική δύναμη, εργάζονται για την προώθηση ενός αποικιακού τετελεσμένου γεγονότος χρησιμοποιώντας ψευδή επιχειρήματα» διευκρίνισε η αλγερινή προεδρία και τόνισε:

«Αυτή η στάση της ισπανικής κυβέρνησης παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα που της επιβάλλεται από το καθεστώς της ως διαχειριστικής δύναμης και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και του νέου προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα και συμβάλλει άμεσα στην επιδείνωση της κατάστασης στην Δυτική Σαχάρα και στην περιοχή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα προσωρινή λύση για αποτροπή της παράλυσης του κράτους στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 10 τα παιδιά στη Γάζα που πέθαναν από πείνα και δίψα

Γάζα: Σφαγή 112 πεινασμένων Παλαιστινίων έξω από το νοσοκομείο αλ Σίφα

ΟΗΕ: Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας για την σφαγή στο νοσοκομείο αλ-Σίφα της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα